Connect with us

България

Открит е билогичен материал сред намерените останки на падналия изтребител

Публикувана

на

Сред намерените останки на падналия в Черно море изтребител е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза, съобщи на извънреден брифинг началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Действията се насочват най-вече към намиране на черната кутия на изтребителя. Това е ключов момент, за да се анализират причините за инцидента, добави адмирал Ефтимов.

Трябва да сме готови да приемем и най-лошото за военния пилот на падналия в Черно море изтребител на българските ВВС. Това обяви часове по-рано пред БНТ военният министър Георги Панайотов. Според него изминалото време, условията в морето и липсата на каквато и да е следа, намаляват постепенно шансовете за неговото намиране жив и здрав.

Въпреки това и днес в акваторията на Черно море продължават спасителните и издирвателните операции в опит да бъде открит пилотът на падналия МиГ 29 в Черно море майор Валентин Терзиев. С тази тема започна и днешното заседание на Министерския съвет, което бе отложено вчера заради инцидента. „Мобилизирани са всички сили на Българската армия по издирването на самолета и майор Терзиев, надявам се да имаме някакъв резултат“, заяви пред министрите служебният премиер Стефан Янев.

Пилотът е в неизвестност от повече от денонощие, след като по време на бойни стрелби по светeща мишена на учението „Шабла 21“ изтребителят изчезна внезапно от радарите. Заради инцидента учението беше прекратено, а цялата ни изтребителна авиация ще остане на земята до приключване на проверките. Спрени са всички полети в армията, с изключение на тези, необходими за издирвателните дйствия

Засега са открити само отделни предмети, а останките от машината се предполага, че са на дълбочина от 70 метра в морето край Шабла. Причината за катастрофата остава неясна. Не е открита и черната кутия на самолета.

Не е имало катапултиране, случило се е нещо внезапно, обяви военният министър Георги Панайотов. Той заяви, че майор Терзиев е изпълнил задачата и това е потвърдено визуално от пилота на самолета, който е пуснал светещата мишена. След това рязко е изчезнал.

„Майор Терзиев не е очаквал това, което се е случило. Той не е докладвал за каквито и да било проблеми, не е опитал да осъществи връзка с командването, не е съобщил за катапултиране“, обяви Панайотов.

„Проверяваме какво може да се е объркало. Хипотези, колкото искате. Спекулации могат да се правят, колкото искате. Може да се прибегне към политическо говорени. Искам да се установят фактите и да ви кажа каква всъщност е била причината. А че майор Терзиев е един от асовете във ВВС, това е така. Той е пилот първи клас, но в авиацията първи клас това не е просто някакво признание, това е първи клас пилот. Майорът е имал т.нар. нальот и през нощта и през деня повече от 709 часа на МиГ-29“, отбеляза министър Панайотов и добави, че пилотът дори е бил селектиран за парада на Тергьовден.

Днес ще бъде пуснат хидролокатор, който допълнително ще обследва дъното, добави военният министър Теренът, което е обследван, е с размер на 20 квадратни мили.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни