Connect with us

България

От 10 до 1000 лева такса за прехвърляне на номер от старата кола на новата

Публикувана

на

Старият номер на автомобил ще може да се прехвърля на новата кола на даден собственик срещу суми от 100 до 1000 лв, в зависимост от това каква е комбинацията в него.

Това става ясно от проект за изменение и допълнение на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, пуснат за обществено обсъждане в strategy.bg..

В доклада на вътрешния министър Христо Терзийски към предложенията е припомнено, че с „преходни и заключителни разпоредби“ на закона за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози бе направена и специална поправка в Закона за движението по пътищата (ЗДвП). Именно според тази промяна, собственик на кола, която се продава и прехвърля, може да иска от МВР да си запази регистрационния номер, за да го сложи на следващата си кола. Според законовата промяна той обаче трябва да заплати такса в размер, определен в тарифа на Министерски съвет.

В проектопостановлението е записано, че който иска да запази старата си регистрация, при която е ползвал правото за ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с четири еднакви цифри в поредния номер, ще трябва да плати 300 лв. Тук става дума например за 9999 или пък 1111. Ако пък става дума за запазване на право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с комбинация от цифри: „аа-вв“; „ав-ва“; „ав-ав“, където „а“ и „в“ са различни числа от „0“ до „9“, и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание, то ще се плащат 200 лв. Тук става дума за табели 2288, 2882 или пък 2828.

1000 лв. ще се плаща за запазване на номера от стария автомобил, ако те са по право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с комбинация от шест букви и/или цифри по желание – например 888888. Всички останали регистрационни номера могат да се запазят срещу 100 лв.

В мотивите към проектопостановлението, МВР признава, че иска въвеждането на тези такси, за да намали броя на желаещите да си запазват регистрациите. Услугата за запазване не е задължителна, посочва вътрешното министерство.

„Тя отразява желанието на собственика да ползва конкретен номер на превозното средство. Самото предоставяне на такъв номер изисква съществени организационни усилия на органите на пътна полиция за да се изпълни услугата, включително и създаване на условия за съхранение на регистрационните табели от органите по съответния ред“, оправдават се от вътрешното министерство. Оттам твърдят, че исканията за запазване на старите табели, „значително усложняват създадената организация на работа на звената по регистрация на превозни средства при изпълнение на задължителна услуга по регистрация на превозно средство“.

МВР посочва, че към момента собствениците на превозни средства „заявяват хиляди такива услуги“, което критично затруднява и поставя в риск качественото и срочно изпълнение на задължителната услуга по регистрация на превозни средства, като едновременно с това налага осигуряването на допълнителни кадрови и технически ресурс на звената за регистрация на превозни средства“.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement