Connect with us

Лайфстайл

„Октоберфест“ се завърна: O’zapft…(Видео)

Публикувана

на

Октоберфест не е за всеки. Фестивал, през който минават 6 милиона души, които изпиват 7 милиона литра бира, изяждат милион пилета и наденици и 60 телета

Най-големият бирен фестивал в Мюнхен – “Октоберфест”, се завръща след двегодишно прекъсване заради пандемията.

Откриващото се на 17 септември дългоочаквано събитие ще премине под тежката сянка на инфлацията, предаде Асошиейтед прес.

В Мюнхен по това време на годината дори и да има свободни места за отсядане, са двойно и тройно по-скъпи, а духът – и дъхът, на Октоберфест е навсякъде, щеш или не.

По традицията фестивалът  се открива точно по обед от кмета на Мюнхен, който отваря първото буре с бира с думите O’zapft is или “Отворено е” на баварски диалект. Жители и гости на Мюнхен, нетърпеливи да посетят първия Октоберфест от 2019 г. насам, рано сутринта се наредиха на дълги опашки, часове преди откриването на прочутия бирен фестивал в баварската столица.

Още в пет часа пред шатрите се бяха струпали мъже и жени, облечени в традиционни баварски носии, макар че първото буре с бира ще бъде отворено късно следобед.Малцина носеха предпазни маски, а някои от посетителите сякаш вече бяха изпили първите си питиета, отбелязва ДПА.

Колкото по-рано пристигне човек на празника, толкова по-добри шансове има да се настани в някоя от по-популярните шатри.

Част от нетърпеливите първи  посетители трябваше обаче да издържат на неособено хубавото време.

Мъже, обути в къси кожени панталони, чакаха откриването на фестивала цяла нощ, въпреки че температурите паднаха до 10 градуса и от време на време валеше.

Според официалната страница на фестивала литър бира струва между 12,60 и 13,80 евро, което е с 15 на сто повече от 2019 г., когато събитието се проведе за последен път.

За германските пивовари покачващите се разходи са много по-широки от цената на една халба, предназначена за дървени пейки на фестивала. Те се сблъскват с по-високи цени по цялата производствена верига, от суровини като ечемик и хмел до капачки и бутилки.

Пивоварите ползват газ, чиято цена хвръкна до небето след руската инвазия в Украйна и последвалото ограничаване на руските доставки.

Ечемикът се покачи двукратно до около 600 евро за тон, бутилките поскъпнаха с над 80 на сто, капачките – с до 60 на сто, а дори с лепилото за етикетите има проблем.

“Германската пивоварна индустрия не е виждала никога такива цена”, казва Улрих Бине, говорител на пивоварна “Фелтинс” (Veltins), чиято продукция се продава на “Октоберфест”.

Бирените тенти отварят от 9 сутринта до 22:30 вечерта, а последните поръчки ще бъдат взимани в 21:30 вечерта.

Преди пандемията около 6 милиона души минаваха през “Октоберфест”. Организаторите се надяват тазгодишният фестивал поне да се приближи до тези цифри, като очаквнията са да бъде изпита и толкова литра бира.

Историята:

Ако Октоберфест датира от 1810 година, когато за пръв път е организирано народно тържество по повод сватбата на престолонаследника на Бавария, то някои пивоварни са два пъти по-стари.

Hofbräuhaus в Мюнхен нарича себе си най-известната бирария в света. Пивоварната е основана е през 1589 година и макар в днешни дни да е доста популярна сред туристите, пази и редица традиции като запазени маси за редовните клиенти.

Хофбройхаус – бирарията, в която се пише историята на Бавария (ВИДЕО)

 

Те имат дори собствени халби – еднолитрови, естествено – по баварски, в които се сервира само на тях. Мястото е точно това, което човек очаква да види – баварска музика, сервитьорки в традиционните носии Dirndls – да, онези, които свързваме с носене на много халби бира и плът над бюстието; тежка баварска храна и голяма глъчка, която кънти в огромните зали с дълги дървени 100 годишни маси.

През уикенда е лудница, но и в делнични дни човек може да усети доста автентичната атмосфера от стотици хора, пиещи бира и шнапс и ядящи джолан или шницел. Ако човек не е бил в Бавария и има представа за германците, свързана основно с дисциплина и дистанцираност, ще остане доста учуден от задушевната атмосфера в бирариите. На традиционно големите дървени маси често се налага да сядат непознати, за да има място за всички, хората общуват усилено и на висок глас, от един момент нататък и пеят, и редуват наливна бира със шнапс. Пият в количества, които могат, меко казано, да ви учудят.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни