Connect with us

Лайфстайл

Хофбройхаус – бирарията, в която се пише историята на Бавария (ВИДЕО)

Публикувана

на

На един от централните площади в Мюнхен, близо до кметството, се намира една историческа пивоварна: Хофбройхаус (Hofbräuhaus). Kръчмата събира в едно през годините Владимир Илич Ленин, Адолф Хитлер, както и Ван Гаал и Джордж Буш-старши. Бирарията с високите си сводове, дъбовите маси и баварския оркестър е истински храм на кехлибарения еликсир, където местните бираджии и хиляди туристи всекидневно молитвено изпиват между 5 и 20 тона пиво.

От сутрин до вечер там се изяждат по 6.5 км кренвирши, достатъчно за сто години да се покрие разстоянието Мюнхен – Ню Йорк. В Хофбройхус има 3500 места, а в дните на Октоберфест – мюнхенския бирен фестивал, през бирарията минават до 30 000 души. Годишният оборот надхвърля 51 млн. DEM. Равни пред божественото питие, там еднолитрови халби са държали милиони клиенти, сред които Ленин, Хитлер, Горбачов и пишещият тези редове. За най-активните има специални апарати за измерване на алкохолния градус. Въпреки здравеняците на изхода, всяка година се крадат между 35 и 40 хил. халби с емблемата НВ /Hofbraeuhaus/.Пивото Хофбройхаус се произвежда повече от 4 века.

Обединява ги едно – любовта към бирата.

Според една легенда имало един почитател на баварската бира, който надигал тежките еднолитровите халби и който обичал да замезва с белите вурстчета. Той се подвизавал в бирарията под името доктор Йордан Йорданов от София. Зад това име на този член на бирената партия се криел другарят Ленин. Има вероятност Ленин и Надежда Крупская да са срещали гладният и жаден тогава студент Хитлер, когато е рисувал акварел на пивоварната.

На втория етаж на прочутата бирария по време на Втората световна война се е събирал елита на войската на Хитлер, както и негови съратници. Обсъждали държавните дела. Свастиката, нарисувана на тавана от хитлеристите днес е покрита с баварското знаме и не се вижда. Тук на втория етаж през 1920 година е основана нацистката партия, а на сбирката са присъствали около 2000 души. През 1940 г Адолф Хитлер държи тържествена реч в Празничната зала в ,,Hofbräuhaus” по случай 24 февруари 1920г. Зад него е паметната плоча за основаването на Нацистката партия и „Кървавото знаме” от Биреният бунт през 1923г, която е запазена и до днес. В Хофбройхаус е правен и опит за покушение срещу Хитлер.

В прочутата бирария са се отбивали и много именитости от миналото: австрийската императрица Сиси, Михаил Горбачов, а Волфганг Амадеус Моцерт е написал тук стихотворение, посветено на Хофбройхауз ам плацл, както и част от операта „Идоменей“. По-късно най-известната бирария в света посещавали астронавтите на НАСА, треньорът Ван Гаал, както и Джорд Буш-старши.

Хофбройхаус е построена по времето на баварския дук Вилхелм V през 16 в., Тогава тя служела едионствено за нуждите на двора – да не се внася скъпо пиво, а да се вари на място там. До този момент херцогът внасял бирата си от гр. Айнбек, Хановер, където се смятало, че правят най-доброто пиво в Германия. Внушителната триетажна къща е вдигната за 2 години.

И до 1610 г. не само тя, но и легендарната й бира са били абсолютно недостъпни за простосмъртните. Обикновеното население не е можело да влиза в сградата и двора чак до 1828 година, когато е отворена гостоприемницата. Така дошло и името й, което в превод означава „Дворцова пивоварна“. В същата година крал Людовик Първи разочаровал частните производители като провъзгласил кралската пивоварна за обществена.

Преди векове бирата в Бавария не е била просто напитка, а основна храна. Затова пивоварите изпробвали различни съставки и често предизвиквали с това дори смърт за пияниците. Това станало причина в началото на 16 век властите да издадат специален Закон за чистотата на бирата, който е в сила до днес. Надениците и ястията от свинско месо, сервирани в „Хофбраухаус“, са приготвени по стари баварски рецепти и също отговарят на изискванията за „чиста“ храна.

От бирарията се шегуват, че ако се нанижат наденичките, които гостите изяждат там за една година, ще се получи 20-километрова върволица. Всеки ден заведението посреща 30 000 клиенти.Легенда разказва, че бирарията има дух – хранител. Алоис Хингерл най-редовно пиел бирата си там. Когато умрял и отишъл на небето, страдал толкова силно от носталгия по родния град и „Хофбраухаус“, че Господ го изпратил с мисия при баварското правителство. Докато минавал над Мюнхен обаче Алоис усетил аромата на бирата, забравил за мисията и се приземил в любимата бирария. Оттогава той пие там бира след бира и с невидимото си присъствие насърчава жаждата на гостите.

Днес баварците засядат вътре още от 10 ч. сутринта. Закусват с халба бира и вурстчета. Бирарията събира в трите си зали 5000 клиенти. Редовните клиенти тук имат своята собствена маса. Ако някой е седнал на мястото им, те могат да го вдигнат по всяко време. Освен това имат своите лични сейфове, в които могат да съхраняват своите лични халби. Още при бомбардировките бирарията е почти изцяло разрушена, но голяма част от чашите са спасени. Именно това са чашите на постоянните клиенти, които днес си имат и постоянни маси, отбелязани с табелки.

Любимите им чаши са заключени всяка в отделна клетка с катинарче. Отключваш си го, пиеш си, миеш си собственоръчно чашата и си я заключваш пак. Идеята за сейфовете възниква през 1970 година. Уловката е, че никак не е лесно да попданеш в графата на редовните клиенти. Трябва да посещаваш бирарията четири пъти в седмицата, всяка седмица, всеки месец и всяка година и така в продължение на 10 години.

Като за 3500 постоянни клиенти клетките за халби са малко – около 500. Полагат се само на най-избраните и се предават по наследство. Най-малката чаша в кръчмата е 1 литър, оргиналното пиво – тъмно или светло струва около 9 евро. Обикновено се пие на екс. А сервитьорите в баварски носии, прелитат край масите, носейки поне 4 огромни халби.

Хофбройхаус е символът на Бавария.

За бирата на известната пивоварна се разказват легенди. Според една от тях, немците спасяват града си от шведската армия, подкупвайки ги с бира. А според друга – бирата спасява операта, и съответно града от пожар, който избухва през най-студените зимни дни, когато водата е замръзнала и гасят пожара с пенливата течност.

През 1908 година някакъв клиент пък кощунствено си поръчал в Хофбройхаус лимонада. Келнерите категорично отказали да го обслужат и се наложило съдържателят лично да изпълни поръчката. Днес това разбира се няма как да се случи.

В средата на миналия век Хофбройхаус е притежавал най-голямата печка в света – 10 метра дълга и на стойност 3 000 000 марки, в която се майторят брецели, както и всички вкуснотии на баварската кухня – от гулаш до печен джолан. Някои от масите в бирарията са запазени от 1897 година. Те са надраскани и с множество надписи. Интересна особеност на най-старата бирария в Мюнхен е, че тук се повръща напълно безплатно. Тук е и единственото място в баварската столица, в което е поставено специално корито в мъжката тоалетна за прекалили с бирата.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни