Connect with us

България

Новите лица в партията на Слави: Мика Зайкова, Николай Радулов и проф. Чорбанов

Публикувана

на

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов представи част от експертите на партията по сектори. Сред тях са проф. Андрей Чорбанов, икономистът Мика Зайкова, проф. Николай Радулов и световната шампионка по шах Антоанета Стефанова.

„Ние сме готови за изборите. Да правим каквото трябва, да става каквото ще“, обяви Трифонов, на когото не се разбираха много добре думите. Трябва да се отбележи, че лидерът на „Има такъв народ“ избягва прекия сблъсък с Бойко Борисов и Корнелия Нинова, които ще се кандидатират в Пловдив.

Представянето на кадърните и доказали се експерти, както самият той ги определи, бе по тематични сектори, а те излизаха на сцена, като на кратко представяха приоритетите, по които ще работят в следващия парламент. Не стана ясно в кои избирателни райони ще са кандидати, а излизането им на сцената много напомняше на представянето на слабоизвестните тогава лица около Симеон Сакскобургготски и НДСВ.

„Формулата на успеха са качества, добър екип, умения и късмет“, обяви в началото Трифонов. По думите му „има кадърни българи, които обаче са отвратени от политиката, защото досегашният политически елит ги отвращава“.

Затова той представя собствен набор от специалисти в отделните сектори, които ще се заемат със съответните ресори. Така в сектор „Здравеопазване“ са доц. Андрей Чорбанов, един от противниците на НОЩ, хирургът Ивайло Христов, кардиологът Николай Драгнев и бившият директор на Александровска болница – доц. Силви Кирилов.

Те ще работят в новия парламент за закон за лечебните заведения, който да определи създаването на нови обществени лечебни заведения, които да нямат право на търговска печалба. Ще се създаде единен електронен регистър и електронно досие на всеки пациент.

В сектор „Икономика и финанси“ пък са подбрани икономистите Мика Зайкова, Любомир Калимански и Пламен Данаилов.

В областта на правосъдието „Има такъв народ“ излъчва Александър Рашев, Андрей Михайлов и д-р Паунита Петрова. Според тях България все още е далеч от функционираща съдебна власт и това е индикация за дълбоки проблеми. Затова от „Има такъв народ“ настояват за пряк избор на главния прокурор, както и за извеждане на прокуратурата в отделен и независим орган.

Съдебната реформа ще се състои и чрез създаването на независимо управление на съдебната власт и закриване на Специализирания съд и прокуратура.

Партията на Трифонов ще работи и за въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура за парламентарните избори, ще бъде премахната и квотата за подписи за организирането на референдум, ако управляват

В ресор „Образование“ са подбрани Юлия Чортленева, Пламен Николов и Светослав Георгиев. Те ще работят за преформулиране финансирането на българските училища и справянето с „демографския дисбаланс“, който да спре деленото на училищата на елитни и неелитни.

Ще бъде въведена мандатност при ръководните длъжности, конкурсите за които ще са публични и ще се излъчват онлайн. Ще се премахне националното външно оценяване за четвърти клас, но то ще бъде заменено с изпити по основните предмети. Цели се и увеличаване на училищата зад граница.

„Рестарт и трансформация в системата, реална децентрализация и демутризация, анонимни конкурси, последователна и ефективна кадрова политика. Работа по извършените престъпления, реактивиране на криминалистиката, реален парламентарен контрол на службите и пр.“, са сред приоритетите на партията в сектор „Сигурност“. Там сред експертите е проф. Николай Радулов.

В сектор енергетика партията залага на енергийния експерт с над 20-годишен опит в преноса и разпределението на електрическа енергия Благой Голубарев. В екипа влиза бившият шеф на НЕК, а сега председател на Българския енергиен и минен форум – Иван Хиновски, както и главен асистент в Института по икономически изследвания в БАН и магистър по икономика в Пекиския университет Теодора Пенева.

Трифонов обяви, че утре цялата програма на „Има такъв народ“ ще бъде качена на страницата на формацията.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement