Connect with us

България

Нови COVID мерки в София: заведенията с половин капацитет до 22 часа

Публикувана

на

На фона на силното увеличение на доказаните нови случаи на заразени с коронавируса в България столицата София ще въведе нови противоепидемиологични мерки през следващите дни.„София ще въведе противоепидемичните мерки от Етап 3 на плана за управление на пандемията“, заяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след заседание на пандемичния комитет. Предстои решение на националния щаб в петък, в което подробно ще бъдат разписани новите мерки.

Ще бъдат наложени ограничения и за дейността на заведенията и ресторантите в столицата. Така например работното им време ще бъде ограничено до 22 часа, а капацитетът им за ползване – до 50%, както предлагат от Столичния щаб. Ще се засили и контролът за ползване на зеления сертификат.

Предвижда се въвеждането на ротационно обучение на по-големите ученици. Децата от първи до четвърти клас ще продължат да се обучават присъствено. През следващата седмица, която е последна преди междусрочната ваканция, в училище най-вероятно ще останат учениците от 7-и, 10-и и 12-и клас, а тези от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас ще се обучават дистанционно, поясни още Кунчев.

Мерките ще бъдат прецизирани в решението на националния щаб, който ще заседава утре. Според Ангел Кунчев те ще влязат в сила няколко дни, след като бъдат обявени официално.

Подобни нови ограничения се очаква да бъдат въведени и в другите области с драстично повишение на заболеваемостта – Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив, каза Ангел Кунчев.

По-късно днес се предвижда главният държавен здравен инспектор да бъде изслушан от парламентарната комисия по туризъм. Заедно с представители на здравните власти той трябва да даде данни за актуалната епидемична обстановка, а целта е уточняване на механизъм, по който да взаимодействат Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма при издаване на нови заповеди и предприемане на необходимите мерки.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни