Connect with us

COVID-19

Животът продължава: Новите covid – ограничения се отлагат за десет дни

Публикувана

на

Въвеждането на нови ограничения заради стръмното покачване на заболяемост, хоспитализации и смъртни случаи се отлага с десет дни. Здравният министър Стойчо Кацаров удължи действащите противоепидемични мерки до 10 септември, без в тях да прави някакви промени.

Вчера главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи сериозно затягане на ограниченията, включително затваряне на нощните заведения, игралните зали, музеите, галериите и преминаване на ресторантите в работен режим само на открито. Отлагането на тези мерки обаче се очакваше, тъй като служебният премиер твърдо държи животът да продължава нормално въпреки четвъртата вълна. Освен това обещаното предварително съгласуване със засегнатите страни започва едва днес, а отпорът от всички страни е много силен.

Така промени от утре, когато навлизаме в поредни три месеца извънредна епидемична обстановка, ще има само в зонирането на държавите по разпространение на COVID-19. В страната всичко ще работи, както досега – на хартия обществените обекти трябва да работят на 50% от капацитета си, на практика за всички е очевидно, че това не се спазва. Заповедта, по силата на която маските са задължителни в затворени обществени места, е удължена до края на ноември, но и това правило масово се пренебрегва под носа на усилените екипи, които уж съблюдават за спазването му.

Вчера главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи нови ограничения у нас, които напомниха на много българи периодите на локдаун от предишните вълни. Кунчев предлага затваряне на нощните заведения, игралните зали, казината, галериите, музеите. Настоява ресторантите да работят само в откритите си части. Иска забрана на масовите мероприятия като фестивали, панаири, а също и конференции, тимбилдинг и пр. В новите предложения отново е включено и облекчение за обществени обекти, които са готови да се обявят за чиста от COVID зона. За целта те трябва да имат персонал със зелен COVID сертификат – с пълен курс на ваксинация, с доказано преболедуване или с отрицателен PCR тест от последните 72 ч. Ако и клиентелата отговаря на същите условия, съответният обект може да работи при запълване на 50% от капацитета.

Час след Кунчев обаче служебният премиер внуши подчертано различен тон, като заяви, че животът трябва да продължи да тече нормално. „Нашата философия е всички мерки да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията. Не можем да разчитаме, че със стихийни действия, със затваряне и отваряне, с даване на празни обещания ще постигнем нещо. Гражданската инициатива, бизнесът трябва да работят, ако искаме да имаме икономика, ако искаме да имаме всички други сфери добре финансирани и работещи“, обяви Янев.

 

Децата няма да носят защитни маски за лице в детските градини, независимо от възрастта си. Дете може да носи предпазна маска там само по препоръка на лекар или при заявено желание на родител. Това пише в насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини, публикувани днес от просветното министерство. Преди седмица такива насоки бяха публикувани за училищата.

За учителите и непедагогическите специалисти маските ще са задължителни в общите закрити части на детската градина – предверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, учителска стая, административни помещения. Те ще трябва да имат маски и ако по изключение работят с повече от една група. В училищния автобус маските за учителите и персонала са задължителни, за децата отново преценката ще е на родителя.

Първоначално МОН смяташе да направи маските задължителни даже и за детските градини, което предизвика отпор на родители, възпитатели, а вчера – и на Столичната община. Зам.-кметът Мирослав Боршош обяви, че няма как децата да носят маска в детската градина, тъй като редица активности не предполагат това – игри, следобеден сън, хранене.

При връщането на дете, което два месеца не е посещавало детската градина, вместо медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен, родителите могат да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и няма признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement