Connect with us

България

Новият служебен премиер – бригаден генерал с 31 год. стаж

Публикувана

на

Служебният премиер Стефан Янев е на 60 години, като в продължение на 31 години е военен.

Бригадният генерал беше секретар на държавния глава по въпросите на отбраната и негов голям довереник. Янев бе вицепремиер и министър на отбраната в предишното правителство на Радев. Към тази му роля сериозни критики няма, но не така стоят нещата, що се отнася до поста на военен министър.

Янев е критикуван, че като военен министър е позволил да се стигне до предопределяне на избора на изтребител за нуждите на българската армия. В последните дни на служебното правителство комисията в МО, работеща по темата, предлага за сделка да се преговаря с шведската „Грипен“. Правителството на ГЕРБ обвинява президента и Янев, че решението е лобистко, и в крайна сметка прави нова процедура.

При нея е избрана офертата на американската „Локхийд Мартин“ за F-16 Block 70. Стефан Янев не приема критиките, като посочва, че така или иначе окончателното решение е било оставено в ръцете на редовното правителство. Преди това Янев е критикуван и че е извършил назначения на ключови постове в МО, като целта е била да се контролират обществените поръчки. Бившият военен министър Николай Ненчев твърдеше също, че служебният военен министър е уредил с постове в МО „роднини, близки, братя и сестри“ на определени хора, без да влиза в подробности обаче. В отговор Янев обявява, че по време на мандата на предшественика му Николай Ненчев от сметките на военноремонтния завод „Терем“ са изчезнали 60 млн. лв.

От 1998 г. до 2000 г. Стефан Янев работи като офицер за анализ в централата на НАТО в Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел „Стратегии и доктрини“ в Управление „Планиране на отбраната и въоръжените сили“. През следващите години заема различни постове в Министерството на отбраната.

През 2004 г. е слушател във Военния колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ, по специалността „Стратегии за национална сигурност“. На следващата година става началник департамент „Трансформации“ в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция. През 2007 г. е директор „Отбранителна политика“ в МО. Според негови колеги от министерството е бил близък с министъра на отбраната в тройната коалиция Николай Цонев (2008-2009 г). Става бригаден генерал през юли 2009 г.

От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ. Според публикация на „24 часа“ от декември 2011 г. Янев е препоръчан от Вашингтон за мястото на зам.-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и дори за шеф на служба „Военна информация“. След завръщането си в България Янев става за кратко началник на Националния военен университет (май 2014 – юни 2014). Според публикации той пристига във НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново на 8 май, приема длъжността на тържествена церемония, но веднага след това пуска молба за отпуск и заминава за София, за да подаде заявление за пенсиониране.Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement