Connect with us

България

Нова наредба предвижда до 500 лева глоба за климатици по фасадите, ограничава рекламите и намалява броя на книжарите на пл. „Славейков“

Публикувана

на

От 200 до 500 лв. ще бъдат глобявани собствениците на сгради в центъра на София, на чиито фасади са поставени климатици. Това предвижда проектонаредба за градската среда качена за обсъждане на сайта на направление „Архитектура и градоустройство“, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков при отчета си за свършеното през трите години на поста.

Решетки на прозорци, външни ролетни щори и висящи кабели също се предвижда да бъдат забранени.

С новия документ общината има за цел и да спре боядисването на сградите във всякакви цветове. Именно заради това са заложени и шест цветови палитри, с които ще трябва да се съобразяват в бъдеще хората решили да правят ремонти, или строителите на нови сгради. Първоначално стандарти ще бъдат въведени за ремонтиращите по улиците „Граф Игнатиев“, „Шишман“ и „Шести септември“. В тази зона всяка сграда ще има досие и когато собствениците правят ремонти, трябва да бъдат предварително одобрени. За „Графа“ ще бъдат и приети специални изисквания за визията и позиционирането на летните градини към заведенията с цел „да не се повтори лошия пример от бул. „Витоша“, уточни Здравков. „Тази наредба има огромна претенция да подреди града и затова при създаването й търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел е подреждането на града с даване на ясни цветови решения – оформянето на партерите, оформянето на фасадното осветление“, обясни Здравков и допълни, че София вече си има свой шрифт, който ще се използва за всички информационни елементи. Главният архитект изрази желание наредбата да влезе за обсъждане в Столичния общински съвет през есента, за да може да бъде приета до края на годината и да влезе в сила от 2020г.

От общината подготвят и стандарти за настилките в града, с които да се спре хаотичното редене на различни видове плочки. Чрез тях ще стане ясно какви типове настилки могат да се поставят в различните зони на столицата.

Районните кметове пък са натоварени със задачата да проверят състоянието на сградите паметници на културата. Здравков припомни, че общината вече има пилотна програма за финансиране на проекти за възстановяване на сградите паметници на култура и към нея вече има проявен интерес. С програмата общината ще подкрепя изработването на проекти за реставриране на стари сгради. Опитът за подпомагане е взаимстван от парижкия район „Маре”, с който кметството има подписан договор за сътрудничество от 2015г. Здравков припомни още, че столичната общината е наложила глоба от 50 хил. лв. на собственика къщата на Иван Гешов в центъра, но при обжалването в съда санкцията е намалена на 20 хил. лв.

500 незаконни реклами премахнати за 3 години

500 незаконни реклами са премахнати от столичните улици за последните три години, обобщи главният архитект Здравко Здравков. От началото на 2019г. премахнатите незаконни рекламни елементи са 106. Здравков отчете още, че за изминалата година са издадени разрешения за строеж за 2 млн. кв. м. „Всички издадени от мен актове се публикуват в момента, в който влязат в сила“, изтъкна той и допълни, че откакто заема поста на главен архитект е направена огромна стъпка за прозрачността на администрацията и облекчението на гражданите“, обърна внимание главният архитект. „През тези години има коренна промяна в направлението „Архитектура и градоустройство“ основно с неговата прозрачност и с обръщането на нещата в посока дигитализация“, каза Здравков. Като успех в своята работа той посочи и инициирането на промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община.“Бяха въведени ограничения по отношение надвишаването на параметрите на застрояване, както и регламентиране на височината на сградите“, припомни архитектът.

Намаляват драстично продавачите на книги на „Славейков“

Броят на хората продаващи книга на столичния площад „Славейков“ ще бъде силно редуциран след ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков. „Местата за кашони и навесите няма да се върнат. Моето разбиране е, че книги трябва да се купуват от книжарници, но волята на Столичния общинския съвет е част от книжарите да бъдат върнати“, посочи обясни архитектът и допълни, че ще бъде бъде изработенпроект за щендер за книгите. „Няма да се допусне решение с павета или опъване на сезалови въженца“, категоричен бе Здравков.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни