Connect with us

България

Нов опит да бъде избран председател на Столичния общински съвет

Публикувана

на

Нов опит да бъде избран председател на Столичния общински съвет (СОС) ще бъде направен в понеделник (20 ноември).

Заседанието започва в 10 ч. и поради липса на гласуван „пръв сред равни“ отново ще бъде водено от най-възрастния общински съветник – Грети Стефанова от ПП/ДБ/“Спаси София“.

На първото си заседание на 13 ноември СОС не успя да си излъчи шеф. Първоначално за поста бяха издигнати четирима кандидати от 7-те политически групи, но при гласуването в два тура нито един от тях не успя да събере необходимите му 31 гласа от 61 общински съветници. Без избран шеф общинският съвет на практика не може да заработи, тъй като не могат да се сформират и постоянните комисии.  В новия парламент на София най-голяма е групата на ПП/ДБ/“Спаси София“- 23 души, следвана от ГЕРБ-СДС- 14, БСП- 9, „Възраждане“- 8, ИТН и „Синя София“ на проф. Вили Лилков- по 3 и ВМРО- 1.

В първия тур ПП/ДБ/“Спаси София“ очаквано предложиха за поста водача в листата си Борис Бонев. ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да имат номинация за шеф на СОС и че няма да участват в гласуванията и няма да подкрепят нито една кандидатура. БСП предложиха Диана Тонова. „Възраждане“ издигнаха Красимир Гълъбов. ИТН номинираха Пламен Данаилов. „Синя София“ на проф. Вили Лилков също не издигнаха свой представител.

След първото гласуване стана ясно, че до балотажа достигат Борис Бонев, който получи 23 гласа, и Диана Тонова от БСП с 9 гласа. Вотът за шеф на общинския съвет е таен, но гласовете за двете кандидатури съвпадна с числеността на издигналите ги групи. Красимир Гълъбов остана трети с 8 гласа, колкото е групата на партията му, а на ИТН- четвърти с 3 гласа.

На балотажа гласовете за Борис Бонев и Диана Тонова не се увеличиха и двата завършиха с 23 и 9 гласа. В резултат заседанието бе прекратено и бе насрочено ново за днес.

След това новият кмет на София Васил Терзиев се опита да проведе преговори с политическите сили в СОС с цел да се постигне напредък в кризата с председателя. През уикенда той покани всички партии и коалици в общинския съвет, а на поканата му се отзоваха само БСП, „Възраждане“ и „Синя София“. Депутатът на социалистите Георги Свиленски потвърди, че групата на БСП няма да гласува за Борис Бонев, като в същото време призовава общинския съвет да намери начин да започне работа и да започне и „разграждането на модела ГЕРБ“. Деян Николов от „Възраждане“ също отказа на Бонев и потвърди, че групата му пак ще издигне Красимир Гълъбов. От „Синя София“ обявиха, че ще са опозиция в градския парламент.

Както „Сега“ писа, ако до 3 месеца след конституирането си членовете на СОС не си изберат председател, Общинската избирателна комисия следва да го разпусне и да се насрочат нови частични избори за общински съветници в столицата.

От „Обединени за София“ („Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Спаси София“) заявиха, че техният кандидат е неизменен и остана Бонев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни