Connect with us

България

Нинова с варианти за справяне с кризата: таван на цените и намаляване на ДДС

Публикувана

на

Министърът на финансите Асен Василев е възложил на експерти от министерството да проучат възможните варианти за намаляване на ДДС на някои стоки и изчисления за финансовите измерения на различни мерки, които да помогнат на хората на фона на нарастващите цени и инфлацията, каза днес пред Би Ти Ви министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че БСП има идеи в няколко посоки, които ще предложи на партиите от коалицията за обсъждане. Сред тях са намаляване на ДДС за ток, парно, вода и стоки в регулирани цени, като лекарствата. „При тях намаляване на ДДС ще доведе и до намаляване на цените“, посочи Нинова.

Други предложения са въвеждане на необлагаем минимален доход, повишаване на пенсиите и поставяне на таван на някои цени. Според Нинова е важно да се даде и дефиниция кои хора са енергийно бедни, както и да се въведат помощи за вода, така както има за ток и въглища. В отговор на въпрос лидерът на БСП посочи, че партията не отива на разговорите с готови числа, а само предлага идеи за обсъждане.

Корнелия Нинова посочи, че „Възраждане“ злоупотребява с темата износ на оръжие за Украйна от България, като поднася невярна информация, с което застрашават националната сигурност. Тя подчерта, че с влизането в сила на минското споразумение през 2016 г. България не е изнасяла оръжие за двете страни в конфликта – Русия и Украйна. Нинова изрази надежда, че това ще си остане така и подчерта, че различно решение ще означава излизането на БСП от управлението.

„Министрите на БСП гласуваха въздържал се на решението на кабинета в България да бъде разположена батальонна бойна група на НАТО“, допълни Корнелия Нинова. Попитана как оценява работата на новия министър на отбраната, тя посочи, че не иска да дава оценки на колегите, а на политиките и действията на кабинета като цяло.

Нормално е в управлението да има различни мнения

„Не е странно партиите в управлението да имат различни мнения. Това е нормално. Ние имаме различни мнения, но важното е да намираме общите решения“, каза още лидерът на БСП. Според нея премиерът сам е стигнал до решението да не направи министър на отбраната Тодор Тагарев. „Ние казахме, че не го приемаме заради крайните му позиции“, допълни Корнелия Нинова. В отговор на въпрос какво държи управлението при толкова конфликти между партиите в него тя посочи – подписаното споразумение за правителство.

В отговор на блиц въпроси Корнелия Нинова обяви, че БСП е против замразяване на размера на минималната заплата. Партията не е съгласна и с обявяване на руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата, защото това би означавало скъсване на дипломатическите отношения с Русия, което би нанесло вреди на България. Нинова подчерта също, че БСП е против санкциите срещу Русия, включително и нови такива, каквито ЕС обмисля. Министърът на икономиката каза също, че е против забраната за руски газ и петрол, защото това би било тежък удар за България.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement