Connect with us

България

Нинова с призив към Радев: да бламира клетвата на конституционните съдии

Публикувана

на

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да не присъства на клетвата на избраните миналата седмица двама нови конституционни съдии. Пред Би Ти Ви тя уточни, че така той може да спре встъпването им в длъжност и да покаже позицията си с действия, а не само с думи.

Парламентът гласува това да са предложената от ГЕРБ Десислава Атанасова и издигнатият от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Борислав Белазелков. Според Нинова при избора им е нарушен основният закон и затова ще сезира Конституционния съд. Тя каза още, че ако Радев не присъства на клетвата им, процедурата по избор на конституционни съдии започва отначало. Секретарят по сигурност на президента – Димитър Стоянов, също намекна за подобен ход от страна на Радев.

Запитана за оценката й за професионалните качества на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, които бяха избрани за конституционни съдии, Нинова каза: „Недостатъчна за постовете, на които бяха изпратени. Освен това ще изпълняват политически поръчки, в това съм убедена. Вместо да пазят Конституцията, ще пазят гърба на Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и т.н. Това са политически кандидатури и не трябваше да се случва така“. „ПП-ДБ предадоха стотици хиляди по площадите. Не мога да повярвам каква трансформация се случи за месеци. Бяхме заедно, целта беше промяната. Сега промяната приключи. Промяната и статуквото се прегърнаха. Може да има много упреци към БСП, но не може да не се отчете обективно, че БСП сме единствените, които не се подчинихме на този начин на правене на политика. Да, компромиси се правят в политиката, но допустими. Това, което те направиха, е не компромис, а предателство.

Ние предлагахме надпартийно, програмно правителство, в което всички написваме пет неща като програма. Излъчват се по-скоро експерти отколкото депутати и лидери на партии. Ние всички в парламента контролираме това експертно правителство, което си изпълнява програмата. Щеше парламентът да е контрольорът, а сега парламентът е бюро по труда и то за ниско квалифицирана работна ръка“, смята Нинова.

„Васил Божков не го познавам, но чувам, че е умен и аналитичен човек. Вероятно е направил анализа, че БСП останахме единствени, които в годините сме единни в борбата си със задкулисието, паралелната държава, ГЕРБ, модела Борисов. Всички, които бяхме заедно през 2020 г. срещу този модел, се прегърнаха с него. Само ние останахме принципни и необвързани. Борисов е олицетворение на този модел, срещу който се борим. Той го създаде.“, заяви Корнелия Нинова.

„Каквото и да говорим за задкулисие и паралелна и превзета държава, Борисов стои в основата на това. Дори и в момента. Той е злото, което направи тази сглобка, употребява я за превземане на държавата, затова ще продължавам да говоря за това“, каза още лидерът на БСП.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни