34-годишният Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на парламента. Изборът му се превърна в исторически, тъй като той е и най-младият парламентарен шеф до този момент.

Той бе избран със 158 депутатски гласа. Корпоративният адвокат, който е специалист е по процесуално право, беше предложение на парламентарната група на ПП, направено от Кирил Петков от трибуната.

34-годишният Минчев е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“ и е корпоративен адвокат в „Джингов, Гугински, Кючюков и Величков“. 

Владее български, английски и немски. Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право.

Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ е една от най-големите, най-старите и най-изявените бизнес адвокатски кантори в България. Дружеството е основано през 1994 г. и поддържа офиси в София и Берлин.

Юрист по образование, Никола Минчев водеше листата на партията на Петков и Василев за Перник. Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право.Новият председател на Народното събрание е футболен фен. Той обича спорта и още помни времето, когато „Миньор“ и „Металург“ бяха заедно в „А“ група.

Негови заместници станаха юристът Мирослав Иванов от ПП, предишните представители на ГЕРБ и ДПС Росица Кирова и Мукадес Налбант, както и Кристиан Вигенин от БСП. Ива Митева от ИТН отново седна на трибуната, но вече като зам.-председател.

До нея от ДБ отново излъчиха Атанас Атанасов, а Цончо Ганев бе изборът на „Възраждане“. Преди това партията го издигна и за председател на парламента, като той беше втората номинация за поста.

Трибуната се оказа тясна да побере всичките 7 заместник-председатели и новия председател, което наложи доставянето на допълнителен стол.

„Днес слагаме началото на парламентарния живот на 47-то НС. В благоприятното положение сме на хора, които наскоро са получили доверието на българските граждани. Но предстои да свършим по-тежката задача – доверието да бъде оправдано“, бяха първите думи на новоизбрания председател на 47-ото Народно събрание.

„Парламентът отразява нагласите на обществото. Избирателят ни дава ясен знак, че очаква екипна работа. Нека посрещаме различията с уважение, нека общата воля личи в качествената и разумна дискусия в парламента“, призова Минчев.

„Нека в рамките на един пълен 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика“, апелира още той.

Новият парламентарен председател призна, че за него е голяма чест да бъде на този пост и обеща, че ще работи „за това българският парламент да бъде място за свободни и градивни дискусии“ за приемане на закони, които да подпомогнат промяната и да живеем в една по-добра България.

Точно 6 минути преди 12.00 Никола Минчев закри и първото заседание на 47-ото Народно събрание, като насрочи следващото да се проведе на 8 декември, сряда. Дневният му ред ще бъде уточнен с всички ПГ на Председателския съвет.

След церемонията депутатите се събраха за традиционната обща снимка на снимките на парламента.

vlastta.bg