Connect with us

Лайфстайл

NFT на Мона Лиза обявена за 48 млн. долара се продаде за скромните 12 600

Публикувана

на

Когато преди година крипто предприемачът Сина Естави плати 2.9 милиона долара за NFT за първия туит на основателя на Twitter Джак Дорси, той смяташе, че инвестицията си струва. Обаче тези дни беше опроверган, защото опитът да го продаде се провали с гръм и трясък.

Естави пусна туита на търг, но в крайна сметка получи оферта за едва 12 600 долара, или 4.2 от криптовалутата етер.

Покупката отпреди година беше сред най-скъпите продажби на non-fungible token, т.нар. „незаменим знак“ и беше направена в период, когато всички бяха луди по придобиването на тези дигитални активи.

Естави опита да препродаде туита, който гласи „Просто си настройвам Twitter-а“ в OpenSea миналата седмица, като първоначално искаше за него 48 млн. долара. След като офертите се оказаха за по няколкостотин долара, бомбастичната цена беше премахната. В крайна сметка най-високата сума, която беше предложена, беше от криптовалута с еквивалент от около 12 600 долара.

„Офертата ми беше висока и не всеки може да си я позволи. За мен е важно кой иска да купи туита, не бих продал този NFT на кой да е, защото не мисля, че всеки го заслужава“, обясни пред „Ройтерс“ предприемачът. Той допълни, че вече не е толкова сигурен, че би продал актива си.

„Този NFT не е просто туит, това е Мона Лиза на дигиталния свят“, казва Естави, който продължава да е убеден в стойността на покупката си.

Предприемачът обяви в началото на търга, че ще дари за благотворителност половината от очакваната печалба от около 25 млн. долара за благотворителност.

Останалата част трябваше да бъде инвестирана в собствената му криптовалута – Bridge Oracle. Самият ценител на дигиталните сертификати имаше доста проблеми. Естави е от ирански произход, живее в Малайзия. Той беше арестуван през май миналата година по време на пътуване към Иран по обвинение, че разрушава икономическата система на страна, и беше освободен през февруари 2022 г.

Преди да направи Bridge Oracle, Естави имаше платформа за криптовалута на име CryptoLand. Арестът му в Иран доведе до закриването й.

Според експерти, цитирани от Си Би Си Нюз, провалът с туита може да е знак, че пазарът на NFT започва да се охлажда.

За ниската цена вероятно роля играе и арестът на Естави, коментира пред телевизията Мерав Озаир, блокчейн експерт и професор по финансови технологии в университета „Рътгърс“ в Ню Джърси, САЩ. „Някои хора го виждат като полупрестъпник, защото търси пари, за да се разплати с инвеститорите си от CryptoLand“, допълва Озаир.

NFT се продават от 2014 г. но станаха популярни в последните 2 години покрай някои особено впечатляващи сделки, включително 69 млн. долара, платени на Майк Уинкълман, известен като Beeple, за NFT за негова творба.

Пазарът обаче се успокоява, отчасти и заради пренасочването на вниманието на инвеститорите към метавселената.

След 95-те милиарда долара пазар за NFT през 2020 г., през 2021 г. продажбите се свиха до 25 млрд. долара. За този месец средната продажна цена на NFT е около 1000 долара при 6,800 в началото на 2022 г., отбелязва Си Би Си.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни