Connect with us

България

Неазависимо от резултата Тръмп вече промени света

Публикувана

на

За пореден път резултатите от изборите в САЩ ще бъдат решени от работническата класа.

Преди четири години те избраха Доналд Тръмп, след като повярваха на неговите речи за протекционизъм и антиглобализация.

Сега, дори Джо Байдън да спечели, Доналд Тръмп вече радикално промени света и отношението на САЩ към него, пише журалистът от „Ле Фигаро“ Бенжамен Хадад.

Америка изоставя едностранния си подход и все повече се държи като обикновена държава, защитаваща интересите си на световната арена. По този начин той отбелязва края на надеждите за триумфа на глобализацията в света.

Така че по редица въпроси годините под Тръмп ще завържат ръцете на Байдън, отбелязва авторът на статията.

Байдън проведе кампания, критикувайки външнополитическите ходове на Тръмп, обвинявайки го във враждебност към традиционните американски съюзници и близост до противници като Русия. Така че, ако Байдън спечели, първото нещо, което ще направи, е да си върне трансатлантическите отношения.

Едва ли неговата администрация може да остане враждебна към Европейския съюз, както беше при Тръмп, и да наложи наказателни мита, когато възникнат търговски различия.

Но в същото време победата на популистите от всякакъв вид показва негативните последици от споразуменията за свободна търговия за американските елити.

По време на мандата на Тръмп окончателно бе погребана идеята, че след икономическата либерализация на Китай, ще последва политическо откриване. На това разчитаха политици като Байдън, който прие Китай в СТО.

Тези надежди бяха разбити след затягането на режима Си, новите геополитически амбиции на Китай и мълчанието му в началото на пандемията. Така че и двете партии в САЩ виждат Китай като съперник. Ако Байдън дойде на власт, стратегическото съперничество с Китай ще бъде негов основен приоритет.

Тръмп разбърка силно картите в Близкия Изток, отбелязва авторът на статията. Байдън няма да може да върне посолството от Ерусалим.

Тръмп се възползва от сближаването между различни сунитски държави и Израел срещу Иран, така че те подписаха споразумение за взаимно признаване, което е дългосрочен документ.

И накрая, президентският мандат на Тръмп показа ограниченията на трансатлантическия формат.

А Европа има свои собствени приоритети в Либия, в Източното Средиземноморие, в борбата срещу тероризма, така че да не може да остави безопасността на своите граждани на милостта на няколко десетки хиляди американски избиратели всяка година.

Тръмп промени света, така че европейците не трябва да стават последните защитници на стария свят, казва колумнистът на Le Figaro.

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement