Connect with us

Водещи новини

Кои са най-скъпите храни в света /снимки/

Публикувана

на

Поглеждайки към света, човек не може да не се изненада! Понякога такъв банален факт като цената на някои хранителни продукти може да ни изненада напълно: как хората могат да плащат такива пари за храна? Заслужава ли си?

Дали най-скъпите продукти в света оправдават стотиците и хилядите долари, похарчени за тях, и в същото време откъде идва тази цена. Разказват опиталите ги.

15. Хамон Иберико де Бейота – около 200 долара за кг

Хамон Иберико де Бейота е направен от прасета от специалната порода Иберийска свиня, известна още като Пата Негра, което означава чернокопитни. Често хамонът се продава с оставено копито, за да се докаже автентичността. Свинята ражда не повече от 15 прасенца годишно, които в продължение на 2 години трупат мазнини на свободна паша. По този начин мазнините се разпределят по мускулите в тънки жилки и не се натрупват отгоре. Жълъдите са значителна част от диетата на прасетата; те придават на месото специален ядков вкус. Хамонът се суши най-малко една година, а някои до 4 години. По този начин са необходими около 5 години постоянни инвестиции, за да се получи гурме продукта.

Този хамон не е толкова солен, колкото да речем прошуто ди парма или дори хамон серано. Освен това мазнините в него се разтварят почти веднага на езика ви, защото се топят с телесната температура. Това е една от причините, поради които вкусът на продукта е толкова необичаен.

14. Морска патица (Lepadomorpha) – около 300 долара за кг

Морските патици, макар и да се наричат ​​мекотели, са ракообразни. В естественото си местообитание те здраво се придържат към скалите и могат да бъдат отлепени само ръчно, с остър нож. Ловът на морски патици крие смъртоносен риск: можете да се плъзнете по острите скали, покрити с мокър мъх и водорасли и да паднете. Бледорозовото месо на ракообразните е подобно както на месото от омар, така и на месо от стриди. Те се консумират на пара или сурови.

Просто трябва да откъснете подобната на черупка част и вътрешният мускул ще излезе навън. Патиците имат вкус на черупчести, но не е нужно да се дъвчат толкова старателно. Техният сок наподобява ликьор от стриди, но е по-малко солен. По принцип бих казал, че имат много чист океански вкус.

13. Говеждо месо от Мацусака – от 400 долара за кг

Това говеждо месо се произвежда в Япония, в префектура Мацусака. Добива се от крави от същата порода, както за говеждото месо Кобе, но производствените изисквания са още по-строги. Месото идва само от юници на свободно отглеждане на възраст около три години. Диетата на животните трябва да включва напитки с мая, всеки ден те се масажират с меки оризови метли, а вечерта в хамбарите им се пуска класическа музика, за да спят по-добре. Месото, проникнато с най-фините жилки мазнини, е толкова нежно, че изразът „топи се в устата“ вече не е метафора.

Говеждото от Мацусака е феноменално. Всяка хапка е толкова ароматна и нежна! С приятелката ми си мислехме да се върнем в ресторанта, където ни го сервираха на следващия ден, но $ 600 за 2 дни само за пържоли определено е твърде много.

12. Вода Kona Nigari – 533 долара за литър

Водата Kona Nigari се продава в скромни, незабележими бутилки – без кристални капачки или златни букви. Нейната уникалност се крие не в опаковката, а в това откъде идва течността: от минерален извор, открит на дълбочина около 900 метра край бреговете на Хавай. Според изследванията уникалният състав на електролити и минерали на Kona Nigari бързо възстановява водния баланс на тялото и подобрява работоспособността.

Kona Nigari има вкус на ламинирана коса.

11. Картофи La Bonnotte – около 600 долара за кг

Картофите La Bonnotte могат да се отглеждат само на малък парцел земя на остров Noirmoutier-en-l’Ile, разположен в Бискайския залив. Пясъчната почва на това място е наторена с водорасли, а климатът се определя от океана. Годишната реколта е само 100 тона и може да бъде събрана само на ръка. Редките грудки имат леко солен и леко лимонов вкус, с нотки на орехи.

Във Франция произвеждаме световноизвестни напитки, сирене, гъши дроб, а най-скъпият ни продукт са картофите.

10. Кралски стриди Coffin Bay – около 900 долара за кг

Стридите Coffin Bay се наричат ​​кралски с причина. Те имат наистина впечатляващи размери, страхотна текстура и сложен интензивен вкус: и солен, и сладък, с дълъг океански послевкус. За да могат гастрономите да извлекат от черупката стрида, 10 пъти по-голяма от стандартната, черупчестите се оставят да растат в продължение на 6-7 години във водите на залива Кофин Бей край бреговете на Южна Австралия.

Моите роднини правят няколко пътувания до пазара в Мелбърн всяка седмица, за да си купят стриди Coffin Bay. Те се продават само в един павилион, който ще трябва да потърсите, и са огромни.

9. Сирене Pule – от 1000 долара за кг

Твърди се, че вкусът на сиренето Pule е подобен както на сиренето Manchego, така и на сирене фета, а освен това е много здравословно. Но не това го прави толкова скъпо, а изключително ограничената му наличност. Pule се прави от млякото на застрашени балкански магарета – само на едно място на земята – в сръбския резерват Засавица, където живеят всички останали индивиди от тази порода. В стадото от около 100 глави всяко магаре се дои на ръка, като се получават около 300 мл мляко. За производството на 1 кг деликатес са необходими 25 литра. Сиренето се предлага изключително по предварителна заявка.

Сигурно бих опитал хапка. Бих взел 5 g за € 5, така че по-късно да кажа, че съм го ял. Интересно, дали е вкусно?

8. Традиционен балсамов оцет – от 2000 долара на литър

Традиционният балсамов оцет (Aceto Balsamico Tradizionale) се произвежда в Италия в много ограничени площи и само от местно грозде. Плодовете се пресоват, полученият сок се вари най-малко 12 часа, след това се изсипва в голям съд с оцетна майка и се съхранява в продължение на 1 година. След това, в продължение на още няколко години, оцетът ще отлежава в различни бъчви от различни видове дървесина, всяка година все по-малки и по-малки, тъй като с течение на времето количеството на продукта естествено намалява. Само след 12 години оцетът може да се счита за готов и той ще бъде най-евтиният сорт. Златният период на стареене е четвърт век.

Веднъж отседнахме в Модена и нашата хазяйка ни направи голям подарък – тя ни даде буквално една капка от своя 30-годишен оцет. Това завинаги ще остане едно от най-ярките гастрономически преживявания в живота ми.

7. Бели трюфели от Алба – от 6000 долара за кг

В Италия растат общо 9 разновидности на годни за консумация трюфели, като най-ценните от тях са белите, особено тези, намиращи се в района на град Алба. Белият трюфел е особено рядък, защото му липсва външна обвивка и е крехък и уязвим за капризите на времето. Тези, които растат в близост до известния град, също така имат уникален вкус поради състава на почвата, която по някакъв начин има особено добър ефект върху причудливите гъби.

Белите трюфели имат деликатен аромат и добре балансиран вкус, поради което се използват в най-изтънчените ястия. Те са по-редки и скъпи. Затова ресторантите използват черни трюфели. Също са добри, но не толкова вкусни и по-евтини.

6. Мед Peri Bali – от $ 7000 за кг

Този мед, който се нарича магически или елфически, е изключително скъп не защото е див мед, а защото се събира от стените на пещера в планината Саричайр Даги. За да се насладите, имате нужда от помощта на професионални алпинисти: пчелните кошери са разположени много високо. Годишно се добиват не повече от 20 кг, количеството е нестабилно и зависи от метеорологичните условия.

5. Пъпеш „Юбари кинг“ – от 10 000 долара за кг

„Юбари кинг“ е хибриден пъпеш, растящ само в префектура Шидзуока в централна Япония. Плодовете изискват постоянна грижа. Освен стандартната внимателна грижа, всеки от тях е увит със специална хартия, докато расте, така че шарката на кората да е перфектна. След това ежедневно се масажират и полират на ръка. Само пъпеши, които са безупречни на външен вид и съдържат определен процент захар, се класифицират като първокласни. Това е около един на всеки хиляда. И именно тези пъпеши ще се появят на пазара под името „Юбари кинг“.

За нашата сватба някой ни подари един от тях. В този момент си помислих: “Ъ-ъ, пъпеш… Е, чудесно!” Но жена ми и семейството й бяха във възторг. Пъпешът стоеше няколко дни и след това го нарязахме. И, сериозно, това беше най-добрият плод в живота ми. Вкусът му е сладък като бонбон. Исках да оближа чинията.

4. Птичи гнезда – до 10 000 долара за кг

Ядливи птичи гнезда се използват в китайската кухня повече от 400 години. Смята се, че са изключително полезни за здравето, тъй като втвърдената птича слюнка е богата на желязо, калций, магнезий и калий. Най-скъпите гнезда са наситено червени. Те могат да бъдат намерени само в пещери, богати на азотни изпарения. Когато изсушените гнезда се накиснат във вода, те частично се разтварят и стават желатинови.

Очаквах някакъв страхотен или извънземен вкус, който щеше да е нов за мен. Но в действителност те са безвкусни, докато поемат бульона, в който са приготвени. Беше интересно преживяване, но няма да го повторя. Предпочитам да си дам златните кюлчета някъде другаде.

3. Грозде “Римски рубин” – 13 300 $ за кг

“Ruby Roman” е сорт грозде, което се подлага на най-внимателен подбор, преди да бъде продадено. Само гроздове с тегло най-малко 700 g ще попаднат на рафтовете, а всяко зрънце в тях ще тежи поне 20 g и в него ще има повече от 18% захар. Купувайки такъв грозд, вие гарантирано ще получите само големи сладки плодове и ще трябва да платите за това.

Най-важният ми въпрос, отговорът на който не можах да намеря: има ли семки или не?

2. Гъби Ярцагумбу – от 18 000 долара за кг

Много хора познават гъбите Ярцагумбу под името „китайски кордицепс“. Тези малки, често не по-големи от кибрит, гъби паразитират върху определен вид насекоми, разпространени в строго ограничен район – високо в планините на Тибет. Невъзможно е изкуствено да заразите ларвите с ценната гъба, така че трябва да го търсите в дивата природа. В китайската медицина кордицепсът се счита за магически лечебен агент, а в кухнята се изпозлва като подправка за патица или пиле.

Ако искате да видите нещо наистина странно и скъпо, вижте китайският кордицепс. Повече билкова добавка, отколкото храна, но относително малка порция струва хиляди долари.

1. Хайвер от белуга Алмас – от 25 000 долара за кг

Този хайвер е наистина златен. Не само цената, но и цветът на яйцата: те приличат на светещи полупрозрачни бежови перли. Тези яйца се раждат от белугата албинос, която за разлика от стандартните си спътници достига зрялост не на 20, а на 60–100 години. Тази риба се среща в южната част на Каспийско море близо до Иран и в природата са останали много малко такива индивиди. Вкусът на деликатеса е деликатен, маслен, с фини орехови нотки.

Не само вкусът, но и миризмата определят цената на хайвера. В идеалния случай има морска, солена, сложна минералност, която изпълва устата ви с мимолетен орехов вкус. И тогава идва текстурата: добрият хайвер се състои от малки топчета, всяко от които е покрито с мазен филм и избухва на езика.

Смятате ли, че тези продукти си струват парите?

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement