Connect with us

България

Нанков за безплатния апартамент: Чист съм пред закона. Спя спокойно

Публикувана

на

Бившият регионален министър Николай Нанков заяви, че е чист и пред закона, и пред морала по повод жилището, в което живее, и бизнес отношенията, които е имал в миналото. „Защото винаги съм бил на страната на истината, както и защото съм откровен по природа, без всякакво притеснение реших да не мълча, а да дам информация по въпросите, които от известно време витаят в публичното пространство. Всъщност всички отговори са отдавна в съответните регистри и нито един от тях не ме е притеснявал и не ме притеснява“, написа той във Facebook.

Ето и пълният текст на обяснението му:

Надлежно съм декларирал свързаност с физическото лице, с което преди 9 години сме били съдружници, както и това е упоменато в декларациите при проучванията, правени ми във връзка с достъп до класифицирана информация. Въпреки че бизнесът на бившата ми съдружничка няма връзка с проекти, управлявани от МРРБ.

1. Не, нямам общ бизнес с Тодорка Сотирова или нейни близки.

Да, член на моето семейство, а след това и аз, съм имал общ бизнес с близка на Тодорка Сотирова в далечните вече 2008 – 2009 г., когато съм бил далеч от политиката и публичния живот.

2. На адреса на апартамента, част от който ми е предоставен безвъзмездно от Сотирова, има регистрирано едно дружество и знам за това.

3. На адреса в гр. Априлци, където е родната ми къща, прехвърлена ми през 2017 г., са регистрирани две дружества, свързани с роднина на „семейната приятелка“, които не развиват дейност, видно от публикуваните годишни финансови отчети на електронната страница на Агенция по вписванията – търговски регистър на адрес www.brra.bg, която е публична и всеки може да направи справка относно тези обстоятелства.

4. Предвид справката в търговския регистър и очевадната липса на каквото и да било дейност, следва логично въпросните дружествата, регистрирани на двата адреса в гр. Априлци, да не изпълняват дейности, включително и по европроекти и обществени поръчки. След направена справка същото важи и за дружеството, регистрирано на адреса в гр. София

На критиците си ще кажа, че нямам абсолютно никакви нарушения, които да са в разрез със закона или с морала. Вечер спя спокойно и пожелавам на всичките си „доброжелатели“ да са в същия мир със себе си и съвестта си.

Случаят с Нанков идва непосредствено след скандала с финансовия министър Владислав Горанов, който също живее безвъзмездно от 2012 г. в апартамент, в луксозен комплекс в София. В декларацията си за 2017 г. (когато е бил регионален министър) той е вписал два имота – собствена къща в Априлци и ползване на 1/3 от апартамент в София.

OЩЕ ПО ТЕМАТА: ПРИКАЗКА ЗА НАИВНИЦИ: ГОРАНОВ ПРИЕЛ БЕЗПЛАТНИЯ АПАРТАМЕНТ ЗАРАДИ ТРУСА В ПЕРНИК

И БИВШИЯТ РЕГИОНАЛЕН МИНИСТЪР ЖИВЕЕ ПО МИЛОСТ В ЧУЖД ДОМ, БЕЗ НАЕМ

От МРРБ предоставили на „Сега“ разясненията, че къщата е фамилна собственост, дарена на министъра от баща му през 2017 г. А апартаментът в София, в който живеел безвъзмездно още от 2011 г., е на Тодорка Сотирова – дългогодишна семейна приятелка.

Сотирова е предоставила покрив на Николай Нанков в София, а в замяна ползва безплатно част от къщата му в курортното селище Априлци. Според вестник „Дума“ благодетелката на бившия регионален министър – 

освен въпросния апартамент в Драгалевци тя притежава още (заедно с внука си Васил) два имота в София, закупени през лятото на настоящата година. Тя е и майка на успешната предприемачка Елка Сотирова-Владимирова, която е била управител и мажоритарен собственик на фирмата „Африт“ ООД, в която първоначално съдружник е майката на Николай Нанков – Валя, а от 2008 до 2009 г. и самият бивш регионален министър, който после прехвърля дяловете си на свой земляк.

През 2017 г. Елка Сотирова, която обитава останалите 2/3 от въпросния апартамент в Драгалевци, е едноличен собственик на фирмата, но само преди година я прехвърля на друго лице.

През последните години „Африт“ е изпълнител на 14 проекта по линия на еврофондовете и е неизменен изпълнител или консултант на фирми, работещи по обществени поръчки. Интересно е, че освен в Ловешка област реализира дейности и на територията на Варна, Стара Загора, Смолян и др.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни