Connect with us

България

МС: Търговският регистър става обект на националната сигурност

Публикувана

на

Търговският регистър става обект за националната сигурност. За да не се повтаря сценарият от миналото лято, когато „изгърмя“.

Това се разбира от решение на Министерския съвет, прието на днешното му заседание. С него правителството включва Агенцията по вписванията, която поддържа Търговския регистър, в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

А формално описаният мотив е:

„Гарантирането на нормалното функциониране на агенцията налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. Промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г.“

Миналия август бе критичен за бизнеса, след като се оказа, че ТР е „изгърмял“ и не работи в продължение на 20 дни. Заради срива бе отстранена шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Кой взе парите, за да не „гърми“ Търговският регистър
Проблемите бяха предизвикани от поддръжката на системите, която от 2012 г. се извършваше от „Лирекс БГ“. Договорите обаче бяха засекретени от съображения за националната сигурност. Напрежение създаде и мълчанието на Даскалова, която реши да даде пресконференция чак на петия ден след аварията. Тогава тя увери, че няма загубена информация.

Скандал с регистъра имаше и в края на миналата година, когато стана ясно, че в Агенцията са били раздадени солидни бонуси, в т.ч. за времето в което Търговският регистър не работеше. Бонусите бяха по перото „за добре свършена работа“. Те бяха на обща стойност над половин милион лева.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни