Connect with us

COVID-19

До края на февруари: Електронен регистър на желаещите ваксина

Публикувана

на

Гражданите ще могат да заявяват електронно желанието си да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, освен това ще могат да избират кой да ги ваксинира – личният лекар, или дадено лечебно заведение. Това става ясно от днешното работно съвещание в МС, свикано от премиера Бойко Борсов.

На него здравният министър проф. Костадин Ангелов е докладвал, че до края на февруари трябва е готов електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани. Той е посочил, че проектът за е-регистър се разработва съвместно с Информационно обслужване, като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение. Целта е да се улесни цялата логистика на желаещите да се ваксинират.

„Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“, уточни министър Ангелов, цитиран от пресслужбата на МС. Той добави, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са 10 пъти повече  от новите случаи. Ангелов потвърди още, че през настоящата седмица ще внесе за разглеждане от Министерския съвет промени във ваксинационния план. Така изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза.

Премиерът подчерта, че при определянето на мерките за справяне с пандемията правителството се съобразява единствено с медицинската експертиза. „В момент, в който други държави се свиват до вечерен час, ние отваряме още 3-4 бизнеса днес, а от четвъртък ще тръгнат и учениците. Не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско, и в момента, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще разреши дадения тип дейност. Всички сектори се стараем да заработят максимално бързо“, заяви министър-председателят. По повод връщането на учениците от 7, 8 и 12 клас от 4 февруари в училище за две седмици (след което за две седмици в клас ще се върнат 5 и 10 клас, а след това и 6 и 9 клас) просветният министър Красимир Вълчев коментира, че „това е разумното решение, тъй като ситуацията е още рискова“.

Представителите на Националния оперативен щаб изтъкнаха, че България стои добре в ЕС по отношение на здравните показатели, свързани с пандемията, като е на едно от най-ниските места на заболеваемост. Тревожна обаче остава ситуацията в други страни. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че 33 са потвърдените случаи в сраната на новия английски вариант на коронавируса. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва за получената днес нова доставка ваксини. Следващата седмица се очаква доставка и от третата разрешена в ЕС ваксина.

 

ДОСТАВКИ

Днес у нас пристигнаха нови 17 550 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech, които се разпределят в страната от логистичния център на летище „София“. Следващите седмици също ще има доставка на ваксини. Идната седмица се очакват 17 550 дози, в третата седмица на февруари – 23 000, а в последната – 26 000 дози. „За февруари се очакват 83 000 дози, а за март – 104 000 дози от първата ваксина“, посочи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от БНР. По отношение на ваксините на „Moderna“ той уточни, че следващата доставка, която е планирана за седмицата, която започва от 8 февруари, ще бъде намалена с 2000 дози, тоест ще получим 6000 дози. В последствие обаче, в рамките на месеца, това ще бъде компенсирано. „По отношение на „Astra Zeneca“ очакваме да се публикува и продуктовата информация. Очакваме 48 000 дози първа доставка. Надяваме се да се спази първоначалната дата – 7 февруари, а следващата е на 14 февруари – 75 000 и 136 000 в края на месеца“, заяви той.

 

ВТОРА ФАЗА

В София започна ваксинирането на учители и непедагогически персонал от училищата и детските градини. Имунизации се извършват както в общински болници, така и в държавни и частни лечебни заведения. От общинските многопрофилни болници участие взимат Първа, Втора и Пета МБАЛ. Имунизации се поставят на място във Втора и Пета МБАЛ, а екип на Първа МБАЛ участва при извършване на имунизации в ваксинационните кабинети пред Столичната РЗИ. Желаещите се насочват по списъци, подадени от Столичната РЗИ, като записалите се до момента са общо над 5000. Досега в двете общински болници са ваксинирани 30 души от столични детски градини и училища. Желаещите предварително се преглеждат на място от лекар и се поставя ваксина. „Желаещите да се ваксинират са около 25%“, съобщи за „Хоризонт“ Диян Стаматов от Съюза на работодателите в системата на образованието. „107, 120, финансово-стопанската гимназия те са първите. Когато първоначално се анонсира възможността за ваксиниране, бройката беше по-малка на желаещите сега, когато вече тръгнахме към конкретното уговаряне на часове и конкретиката кой, кога ще е, броят на колегите малко се повиши. Желаещите са повече при учителите. От непедагогическия персонал при нас от 20 човека желаят само трима, докато при учителите около 40 човека са с нагласа за ваксиниране“, коментира той. Поставянето на първите дози ваксини трябва да приключи до началото на следващата седмица, а три седмици по-късно се очаква да започне поставянето на вторите дози. В София броят на учителите е около 16 хиляди, а непедагогическият персонал на учебните заведения е около 10 000 души.

 

ОТЧЕТ

По мярката „Запази ме“, с която държавата подкрепя затворените бизнеси, са подадени заявления от 8868 работодатели за 45 651 лица. „До края на миналата седмица сме изплатили общо 17 милиона лева за 41 115 души“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Борисов в рамките на работното съвещание. Министър Сачева изтъкна, че в момента се дообработват 2317 заявления, тъй като не са подадени според изискванията и е необходима обратна информация, за да могат съответните бизнеси да получат помощта от държавата. „Всеки един от медийно известните случаи, които станаха ясни в последните дни, е лично проверен от мен, навсякъде парите са разплатени“, категорична бе министър Сачева. Тя добави, че в един от случаите работодателят не е подал нужното заявление за декември м.г., затова след като го стори, ще може да получи финансовата помощ. Министър Сачева отбеляза още, че безработицата през декември м.г. беше 6,7%, а за януари т.г. е 7%. Ако сега затворените сектори продължат да не функционират до 1 март, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации на работниците и служителите.

В рамките на съвещанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък е информирал премиера, че България продължава да бъде на второ място в Европейския съюз от гледна точка на показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Министърът посочи, че страната ни приключва годината с нисък дефицит и с ниво на безработицата малко под 7%. „Нашата прогноза е, че от гледна точка на най-малък спад на икономическия растеж България ще приключи 2020 г. по-добре от средното за ЕС“, заяви още икономическият министър. Лъчезар Борисов подчерта, че министерството на икономиката продължава да е в непрекъснат диалог с всички бизнес сектори и припомни, че миналата седмица е разговарял с представители на ресторантьорския бранш и предстои среща с национално представените работодателски организация, на която ще се обсъди разпределението на средствата по механизма REACT-EU.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement