Connect with us

Култура

Минеков: Лъвовете на „Лъвов мост“ почиствани като палуба на кораб с ъглошлайф

Публикувана

на

„През последната седмица нещата в Министерството наистина прегряват, целият съм в жалби“, заяви културният министър Велислав Минеков на брифинг.

Минеков подчерта, че такова чудо не се е случвало в министерството в последните 20 години, а може би и повече.

Това, което в началото ви казах, а именно, че ще трябва за 2 месеца да свършим онова, което не е свършено за 10 години, изглежда реалност. Целият съм в жалби. Огромно количество, добави той.

Реставрация на паметника „Левски“ не е имало

„В медиите бе съобщено, че е направена реставрация на паметника и тя е завършила. Такава реставрация не правена. Става дума за посегателство не само върху Левски, а и върху паметник от „Национална значимост““, каза Минеков.

Той подчерта, че паметникът е държавна собственост. „Не знам защо е възложена задачата на Столична община да прави реставрация, която всъщност е ремонт“, добави културният министър.

Минеков обясни, че се започва с едно становище на МК, в което не става дума за реставрация. „Тя е трудна като документен процес и се изисква проект, наблюдение, контрол. В Министерството това е наречено „Възстановяване на липсващи метални елементи по канделабрите на Паметника „Левски““ в София и всичко се прехвърля към Столична община“, обясни Минеков.

„По възлагане на Район „Оборище“ е изготвен проект за ремонт и обновяване на съществуващите настилки и зелените площи, принадлежащи на Паметника на Васил Левски. Въпреки това Комисията предлага в края да се изготви проект за цялостна консервация и реставрация. Такова нещо няма и отново е потъпкан Закона за културното наследство“, заяви той.

Според Минеков не е имало нито проект, нито съгласуване, а са повикани зидари, тенекеджии и общи работници.

По думите му липсват бронзови части от паметника. Минеков подчерта, че дейностите са от 2013 г.

„Османците не посегнаха на Художествената галерия“, но един министър, за да усвои пари, сложи гипсокартон и плочки“

„По същото време е посегнато и на подземието на бившия конак в Националната художествена галерия. Архитектите австрийци запазват основите на конака, още тогава се оценява тяхната стойност за историята на България. Това не е било унищожено от чужденци, османци, а от един министър заради намерението му за усвояване на едни пари по време на този нещастен ремонт –  върху артефакти от столетия се появяват гипсокартон и плочки“, заяви културният министър.

Бронзовите лъвове са почиствани като палуба на кораб 

По подобен начин е „реставриран“ и Лъвов мост. „Почистването от оксидация на лъвовете е било извършено както се почиства като палуба на рибарски кораб – със стоманени четки и ъглошлайф“, заяви Минеков.

Той подчерта, че това поставя под огромен риск фигурите при следваща оксидация. „Все едно да съм зъболекар и да се задам с длето и чук към вашата отворена уста“, картинно обясни Минеков, който е скулптор.

„От Левски до цар Освободител те посегнаха на всички паметници“, заяви той.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement