Connect with us

България

Лидерите на ДБ призоваха президента: По-полека… с консултациите. Има шанс за първия мандат

Публикувана

на

Лидерите на „Демократична България“ се надяват да се стигне до ново парламентарно мнозинство около кабинет, излъчен с мандата на „Продължаваме промяната“, и призоваха Румен Радев да „даде достатъчно време на политическия процес, съобразено с натоварения дневен ред на парламента„, вместо да бърза с консултациите.

„Независимо от всичко, първият мандат е този, който продължава да е най-натоварен с очаквания за отваряне на нова страница в българския политически процес. Важно е да се продължи фокуса върху съдебната реформа и да има широко съгласие за нейното провеждане. Не мисля, че кабинетът е основният фактор за забавянето – то се случи в парламента, който не може да формулира приоритети и да ги придвижва“, каза Христо Иванов по време на консултациите в президентството.

Малко преди това Радев изтъкна ролята на ДБ в поддържането на темата за нужда от съдебна реформа, но обвини кабинета в това, че е допуснал тя да изпадне от фокус.

Иванов описа като проблемен аспект на кризата в НС това, че всяко политическо решение се възприема „твърде лично“ от представителите на партиите, които се оказват неспособни да водят разговор по важни теми независимо от личните си отношения.

„Способността ни да се фокусираме върху общи приоритети независимо от емоции и други фактори се оказа много ниска. Скептичен съм, че нови избори ще ни дадат решение. Българската политическа класа не знае как да си говори, как да идентифицира приоритети и да застава зад тях. Това за мен е самостоятелен източник на нестабилност в България“, каза той.

„Обществото е крайно разделено на окопи и лагери. Който се заеме с мисията да търси консенсус за съставяне на кабинет или реформи, ще е много смел човек и поема голям риск. Някой трябва да се нагърби с това бреме да търси съгласие“, беше коментарът на Владислав Панев („Зелените“).

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

август 2022
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement