Connect with us

България

Латвиец построи екологичен „Град на слънцето“ /снимки/

Публикувана

на

Латвийски милионер проектира и реализира в околностите на Cesis фантастично селище. Закупувайки 30 000 хектара гори в хълмист терен, той построява „Градът на Слънцето“, където има специални правила, а хората имат доста по-различно ежедневие.

millioner
Авторът на проекта Айварс Звирбулис:
„Идеята за изграждане на това село дойде в съзнанието ми, когато разбрах, че искам да живея в собствена комфортна къща в близост до вода, разположена на живописно място в гората.“

Според условията на проекта, всички къщи са построени от екологично чисти материали. Към всяка къща има фиксирана част от 0,4 до 1,3 хектара, върху които има малко езеро и гора.

Всички къщи са оборудвани с централна канализация, високоскоростен интернет и електричество.

Жилищата се отопляват предимно от топлината на земята – да всяка къща има геотермална топлинна помпа до кладенец с дълбочина 90-100 м, което преобразува топлинната енергия в земята. Тази целогодишна топлина е достатъчна за отопление на къщата и постоянно наличие на топла вода. Само в студените зимни дни жителите използват огнище, с което е оборудван с всеки дом.

Жилищата са построени в екологично чист район с всички произтичащи от това последици – през града свободно бродят сърни и други животни, и нищо не пречи на свободното им движение.

201542313850222arai-na-zemle-2rai-na-zemle-3rai-na-zemle-4rai-na-zemle-5rai-na-zemle-6rai-na-zemle-7

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни