Connect with us

България

Борисов се оттегля след като построи „Хемус“

Публикувана

на

Ще си отида от политиката, когато АМ „Хемус“ е готова. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на нов център на KBC Group във Варна, който ще разкрие 300 нови работни места.

Той обясни, че е направил това обещание още преди години, а в момента магистралата се строи активно.

„Хемус“ ще я има, а Варна е градът с най-голяма перспектива в следващите пет години заради младите хора, университетите, инфраструктурата, прекрасната локация“, изтъкна министър-председателят.

Той допълни, че много високо квалифицирани и добре платени хора се завръщат в България. Според него не било случайно, че Световната банка е направила свой център в София, както и че Китай е взела решение световният й тръст също да е в столицата.

Премиерът изтъкна достойнствата на страната ни по отношение на археологията, инфраструктурата и историята.

„В Провадия солниците са на 6700 години, а светът, Европа не го знаят. Солта е била най-важното нещо и най-богатите хора са били в Провадия“, подчерта Борисов. По негови думи в сравнение със стената на солницата в Провадия Китайската стена е един млад строеж.

От Варна ще се ръководят много офиси в Европа, категоричен бе министър-председателят.

Той отново подчерта, че „Хемус“ се строи усилено и след 4-5 години, когато е готова връзката София – Велико Търново – Варна, морската столица ще е важен център.

„Неслучайно ЕС ни даде най-красивия ресор, неслучайно българка стана шеф на МВФ, неслучайно икономиката няколко години държи ръст над 3,5. Когато фактите говорят, няма какво да се коментира“, обобщи Борисов.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов изрази убеденост, че заедно с KBC ще бъдат реализирани още добри идеи и заяви, че се надява начинанието да е успешно.

Припомняме, строежът на магистрала „Хемус“ започва официално на днешната дата, 4 октомври, през далечната 1974 г. Първа копка прави тогавашният държавен ръководител Тодор Живков.

Към 2011 г. българското правителство се опитва да вкара АМ „Хемус“ в приоритетните транспортни проекти на ЕС по ОП „Транспорт“ за програмния период 2014 – 2020 г. Предвижда се два от трите етапа от строежа й да бъдат завършени до 2023 г. За строежа на лотовете от третия етап се очаква отпускане на държавно финансиране след 2024 г. 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни