Connect with us

Водещи новини

Лагуната на Венеция

Публикувана

на

Дали сте си задавали въпроса що е то Burano, Murano, Mazzorbo, Torcello и какво означават ? Откъде идват тези имена и т.н. ? За повечето хора в момента това са просто острови в Лагуната на Венеция./Историята е обща за всички острови/.

Преди векове на 7-8 км. от летището Марко Поло на Венеция е имало античен град Altinum. Сега е останало много малко от него, но има музей. Говорим за векове преди Христа. Градът се разраства много и 2 века преди Христа става един от най-важните в Римската епоха. Много добре защитен, между три реки/ Sile, Dese и Zero/.

Известният ни Хун Атила/последният и най-могъщ владетел на европейските хуни/ с варварско нашествие унищожава всичко създадено.
Оцелелите жители на селището бягат към островите на Лагуната смятайки ги за най-защитени от водата.
Така се раждат за живот тези острови.
А откъде са имената ?
Древният град е имал шест порти, всяка от тях си имала име.
Murano, Mazzorbo, Burano, Torcello, Ammiana и Costanziaca.
Ето откъде идват днешните имена на островите.
Северната врата била Porta Boreana, името на днешно Бурано.
Това е възможно най-кратко, а всъщност е много дълга историята. И забележете говорим за времена когато Венеция не е била на картата. Затова разглеждайки сега тези острови не забравяйте, че те са преди Венеция.

В днешно време Бурано е просто едно шарено градче с необичайно проснатите дрехи по прозорците. Става известно с изработката на дантели и традициите за изработката им. Някогашното училище за дантели сега е музей. Говори се, че дантелите произлизат от жените на рибарите. Чакайки своите съпрузи да се върнат те плели мрежите. Постепенно това се превръща в изкусно плетене на дантели и занаят.
Дантелата става известна след посещение на Леонардо да Винчи. Той купува дантели и ги занася в Милано за катедралата. И мълвата тръгва. Има и още рибарски легенди свързани със сирени в морето, откъдето идва дантелата.

Шарените къщи са запазена марка и ако някой собственик трябва да пребоядиса фасадата си се налага пусне молба до общината. И само държавата може да определи какъв цвят да използва. Легенда казва, че рибарите боядисвали къщите си различно, да могат да ги познават когато са далеч в морето при мъгла.
Има и по-смешна легенда, рибарите много пиели. И за да не бъркат къщите си пияни ги боядисвали различно.
Ако къща се продаде, цвета се сменя. Транспорта на острова е само лодки.
Бурано е свързан с Mazzorbo чрез красив мост. Препоръчително е, когато отивате към Бурано да слизате на предишната спирка Mazzorbo и да продължите пеша по моста към Бурано. Една от наклонените кули в Италия е в Бурано, на църквата Сан Мартино, строена през 16 век.

vlastta.bg

 

.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни