Connect with us

Бизнес

Купихме 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис/видео/

Публикувана

на

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Атина заради газовата връзка с Гърция. Той и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис завършиха процеса, при който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, съобщиха от правителствената пресслужба.

Подписан бе договорът между изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу – основен акционер в „Газтрейд“ С.А. Това е проектното дружество, което ще реализира терминала близо до Александруполис, Северна Гърция.

В началото на годината „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд“ С.А. След финализирането на документите страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.

„Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години“, допълват от правителствената пресслужба.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона след това в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да започне до края на 2022 г.

Този проект ще допринесе за реализирането на цялостната концепция за Газов хъб „Балкан“ и изграждането на газопреносна инфраструктура, с която ще се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа. Проектът е определен от Европейската комисия за проект от „общ интерес“ за страните-членки и се реализира съобразно политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например интерконектора Гърция–България и разширението на подземното газово хранилище „Чирен“, гласи още съобщението.

„Газовите потоци течаха от изток на запад, от север на юг с компресорите, които бутаха втечнения газ само в една посока. Направихме много инвестиция в България, обърнахме реверсиите. С близо 500 млн. (евро-б.р.) инвестиция се строи и газопроводът от Александруполис към Димитровград“, заяви Борисов по време на подписването на споразумението.

Гърция и България стават основен енергиен хъб, подчерта министър-председателят.

„Надали като гледаме картата някой си е представял, че това ще стане реалност. На теория съм чувал много за диверсификацията, днес тя става факт. Не само, че диверсифицираме източниците – Гърция и България стават основен енергиен хъб – и „Александруполис“, и „Балкан“. Това е възможност държавите да се диверсифицират, да има истинска борса, това е много добре за икономиките, за бита, а и за пакта за зелена енергия. Ако погледнете картата, ние обърнахме посоката. Когато се обръща посоката, винаги е трудно – предизвиква бунтове, революции, раздразнения, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще“, коментира Борисов.

Според него проектът е резултат не само от подкрепата от Европа, но и от огромни инвестиции от страна на София и Атина.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement