Connect with us

Енергетика

Служебният кабинет отписа „Газпром“ и обяви търг за 10-годишни доставки на LNG

Публикувана

на

Служебното правителство и „Булгаргаз“ решиха да обявят търг за 10-годишен договор за доставки на втечнен природен газ през терминала в Александруполис, в който България вече удвои запазения си капацитет.

Периодът на търсените доставки ще е 2024-2034 г.

Решението беше обявено от директора на „Булгаргаз“ Деница Златева, въпреки че министърът на енергетиката Росен Христов твърдеше, че временното правителство няма намерения да поема дългосрочни ангажименти за доставки на газ.

„Сигурно много от вас ще попитат защо стартираме търга сега. Защото този търг, за разлика от краткосрочния и дългосрочния, ще премине през няколко етапа и ще обхване 6-месечен период. Оценката и изборът на доставчици ще се случи през март 2023 г.“, каза Деница Златева пред журналисти в Министерството на енергетиката.

Обемът ще е 10,6 млн. мегаватчаса на година, колкото е капацитетът на Александруполис за България.

Тя определи търга като „стратегически за постигане на реалната диверсификация на източниците и маршрути на доставка“.

За да влезе в сила дългосрочен договор, трябва да се получи одобрение от КЕВР.

Министърът на енергетиката Росен Христов обяви, че предстои да се обявят и търгове за доставки на газ, доставян по тръбопроводи: „Има индикации от други компании, включително турски, които са готови да преговарят с нас“, каза той по тази тема, без да коментира повече детайли.

Паралелно с тази процедура – „Булгаргаз“ обявява търгове и за доставки на втечнен природен газ отделно за ноември и декември 2022 г., и за цялата 2023 г.

Росен Христов допусна, че резултатът от дългосрочния търг ще бъдат „евентуално приети от следващо редовно правителство“.

„Стартираме го просто за да им дадем… така… един добър старт. „Булгаргаз“ не зависи от смяната на правителството. Това е част от тяхната дългосрочна стратегия за диверсификация“, каза министърът.

Според него – ако всички преговори с потенциални доставчици завършат със споразумение, държавата щяла да си осигури двойно по-големи количества от обичайното потребление, намеквайки, че „Булгаргаз“ има амбиции да изнася природен газ в региона – на фона на досегашната демонстративна институционална „паника“, че компанията може да не успее да получи количества месец за месец.

art-twig.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни