Connect with us

България

Корнелия: ТЕЦ „Варна“ на Доган е част от сговора между ДПС и ГЕРБ

Публикувана

на

ГЕРБ управляват с ДПС и Обединени патриоти – това сега е ясно, когато не сме в парламента, заяви председателката на БСП Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия.

Левицата не планира завръщане в Народното събрание, докато не бъдат изпълнени исканията ѝ Според нея сговорът между ГЕРБ и ДПС съществува отдавна. Като пример Корнелия Нинова посочи разпределението на пари от Министерския съвет към общини, управлявани от движението, позициите на двете партии по промените в изборния закон и опрощаването на задължения на Мюфтийството.

„Вярвам, че хората ще разберат една от целите на излизането на БСП от Народното събрание – а тя е да се види задкулисието, защото седейки вътре ние го легитимираме“.

По думите й сега вече се вижда как ГЕРБ управлява с ДПС, а „Обединени патриоти“ са параван, въпреки че е ясно, че „сговорът между ГЕРБ и ДПС съществува отдавна“. Нинова даде и примери с раздаването на пари от Министерския съвет за общини, управлявани от двете партии, съглашателството по Изборния кодекс, за което, по думите й, самият Цветан Цветанов е признал и т.н.

Водещият Виктор Николаев попита дали БСП не си мълчи по теми, свързани с ДПС и как левицата гледа например на сделката за ТЕЦ „Варна“ (чийто собственик стана Ахмед Доган, но обектът не му бе продаден от държавата – б.р.,) и това, че държавата плаща за студен резерв милиони:

„Това е част от тази договорка между ДПС и ГЕРБ, която тече от години, това мисля по този случай, това е поредният конкретен пример“, заяви лидерката на левицата.

Пример за задкулисието е и решението да се опростят задължения на Главното мюфтийство към хазната, по който повод Корнелия Нинова заяви:

„Твърдят, че това решение е за защита на националната сигурност. В доклада за националната сигурност на настоящото правителство пише, че състоянието на здравеопазването е проблем на националната сигурност, че бедността е проблем. Защо тогава не опростим задълженията на общинските болници, или на бедни хора, на които им взимат жилищата?“

Лидерката на БСП обяви, че не се е появявала в Народното събрание и не знае каква заплата би получила за последния месец на бойкот на парламента. А без заплата живее от спестявания. По думите й обаче принципният разговор е от ГЕРБ да променят правилника и да направят така при неявяване в парламента да не се получават възнаграждения, но и да се приеме предложението на БСП за намаляване и замразяване на тези заплати. Докато в България си говорим за възнагражденията на депутатите обаче, в Европа Еманюел Макрон е поставил друг въпрос – за минимална европейска заплата. Лидери от Вишеградската четворка пък говорят и за минимална европейска пенсия.

„Това е реален начин за сближаване на доходите. Ние тук говорим за заплати на депутати, а къде е разговорът за стандарта на българите?“, попита Нинова.

Тя заяви още, че управляващите тормозят малкия и дребния бизнес, данъчните следят баби по селата за 1,50 лв., но не и „големите, които взимат поръчки без търг и се въртят едни милиони“. Попитана за оценката си за работата на Специализираната прокуратура у нас, председателката на социалистите заяви:

„Ако има осъдителни присъди и влязат в затвора хора – оценката ще е положителна. Досега сме се нагледали на гръмки акции, но накрая резултатът е никакъв“.

Нинова обяви, че в лично качество би направила всичко, което може, за да подкрели Лаура Кьовеши за европейски прокурор.

„Харесвам тази жена и смятам, че тя ще свърши работа . Бих я подрепила. Ако гласуването влезе вътре в Европейския парламент – ще поставя въпроса за политическо решение на БСП европейските ни депутати да я подкрепят“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни