Connect with us

България

Корнелия Нинова: Не, не бих арестувала Владимир Путин

Публикувана

на

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не вижда смисъл от ареста на руския президент Владимир Путин и ако зависи от нея, не би го допуснала. Това се разбра от нейно интервю за „Нова телевизия“. Повод за коментара ѝ стана решението от миналата седмица на Международния наказателен съд в Хага, който издаде заповед за ареста на Путин. Той е обвинен, че е отговорен за военни престъпления, извършени в хода на инвазията на Русия в Украйна. Заповедта задължава държавите, до които той пътува, да го арестуват, ако те са страни по статута на съда в Хага.

„Не, не бих. Не бих.“ Така отговори Корнелия Нинова на въпроса дали, ако зависи от нея, би изпълнила решението на Международния наказателен съд в Хага и би арестувала президента на Руската федерация Владимир Путин.

„С какво ще помогне това? Как ще реши войната? Как ще спре смъртта и… и… хиляди жертви? Как ще възстанови икономиката на Европа? Просто да се прави нещо, ей така, просто за да се каже, че се прави. … Не, не бих. Не бих – каза тя в интервю за Нова тв. – Не сме ние хората, които ще решаваме това (дали Путин трябва да отговаря за военни престъпления). Ние не даваме нито оценки, нито лепим етикети.“

За лидера на БСП твърдението за отвлечени украински деца в Русия е „пропаганда“.

„С какво ще помогне един такъв арест? Ще помогне на европейската икономика ли“, попита Нинова. Тя отказа да отговори на въпрос дали руският президент е агресор. Лаконично заяви, че „лични оценки за лидери на партии“ няма да дава. По думите ѝ това е излишен разговор, а оценка кой какъв е ще даде историята.

До момента само Унгария от държавите в Европейския съюз е заявила, че няма да арестува руския президент, ако той влезе в страната. Това обяви началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, като уточни, че няма да има правно основание за подобни действия.

Корнелия Нинова определи като внушения и пропаганда твърденията на някои международни експерти, че следващите цели на Путин може да са Прибалтийски републики, Румъния и България. По подобен начин нарече и твърденията на украинското правителство, че Русия е отвлякла десетки хиляди украински деца по време на войната.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни