Connect with us

България

Корнелия Нинова и бизнесът поискаха да се възстановят доставките от Газпром

Публикувана

на

Докато премиерът Кирил Петков с делегацията на управляващата коалиция са в Украйна, за да обещаят военна помощ на Володимир Зеленски, Корнелия Нинова влезе в акция за забразяване на цените на газа.

Да се започнат разговори с „Газпром“ и да се възстановят доставките на руски газ. Това поиска вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, подкрепена от национално представителните работодателски организации. Докато премиерът Кирил Петков е в Украйна, за да изкаже подкрепата си на украинското правителство, а вицепремиерът Асен Василев – в Брюксел, където се обсъжда общ европейски отговор на спирането на руски газ за България и Полша, Корнелия Нинова се срещна с работодателските организации.

„Притеснени сме, защото е засегната националната сигурност, нашата цел е да намерим решение за спасяване на българската икономика, запазването на работните места и доходи и в същото време да предложим мерки, които не помпат инфлацията“, заяви Нинова след срещата. Тя посочи, че над 25 хиляди предприятия в България работят с природен газ и продукция за над 40 млрд. лв. е поставена под въпрос.

Нинова обяви, че в петък, ако се проведе извънредно заседание на Народното събрание, ще предложи депутатите да гласуват таван на цената на природния газ, докато не се възстановят доставките по цени от договора с „Газпром“. Правителството вече заяви, че има алтернативи на синьото руско гориво, но те ще са с 20% по-високи цени. Според икономическия вицепремиер и лидер на БСП обаче всички прогнози са за 30-40% по-скъп газ.“Оскъпяването на алтернативните доставки трябва да се поеме от държавния бюджет“, заяви Нинова, подкрепена от работодателските организации.

Освен това вицепремиерът и бизнесът настояват да се направят законови изменения за въвеждане на допълнително облагане на свърхпечалбите на дружествата в енергетиката.

Друго тяхно искане е компенсациите на небитовите потребители на ток да продължи и след май месец до подписването на нови дългосрочни договори за покупка на електроенергия.

„Няма алтернатива на руския природен газ за цяла Европа поне до 2027 г.“, обяви председателят на БСК Добри Митрев. Той посочи, че в момента 40% от потреблението на синьо горива на стария континент идва от Русия. „Затова настояваме България да изпълни ангажиментите си по дългосрочния договор с „Газпром“, каза председателят на БСК, според който Европейската комисия обявила, че новият начин на разплащане не противоречал на санкциите спрямо Русия.

„В противен случай посредниците ще се облагодетелстват. Ние няма да платим разликата в цената на комисионерите“, обяви Митрев.

Бизнесът припомни, че през март правителството е поело ангажимент да състави работна група с представители на КЕВР и енергийното министерство за въвеждане на устойчив механизъм за дългосрочно договаряне на покупка на електроенергия, така че цените да са пронозируеми. „До момента не сме канени в такава работна група. Никой от общо 633 хил. небитови потребители – фирми, училища, болници, общински структури, не знае по какви цени ще плаща тока в други ден. В момента цената е 450 лв. на мегаватчас и прогнозите са, че няма да падне“, каза Добри Митрев. По думите му трябва да се търсят решения как да се спаси българската икономика и дори как да оцелеем като държава.  „Това ни провокира да искаме удължаване на компенсациите с таван до 300 лв. за всеки мегаватчас, но тези  пари да не бъдат от държавния бюджет, а от свръхпечалбите на дружествата в енергетиката. Това е единственият разумен вариант за компенсиране високите цени на тока“, каза Митрев.

Васил Велев от АИКБ посочи, че ще искат компенсациите за тока от май вече да покриват разликата в цената от по-нисък праг – 150 лв. на мегаватчас и това спешно трябва да се реши, за да не се губи време с протести.

Той също прогнозира, че Европа дълго време ще продължи да купува руски газ, затова било по-добре това да става директно от производителя. „Не трябва да се плащат грешни пари на посредници и предприятията да остават без оборотни средства. Предлага ни се да купуваме същия руски газ, но от други страни по съществуващите им договори с „Газпром“. Ако има разлика между пазарните цени при продължаване на договора и тези, които биха се платили на посредници, то тя трябва да бъде поета от държавния бюджет“, смята Велев.

Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че протестите са крайна мярка, до която не трябва да се стига. „Изпратили сме покана за разговори с премиера и правителството. Госпожа Нинова очакваме да седне от нашата страна на масата“, каза Домусчиев. Той посочи, че вече много предприятия започват да отказват поръчки, защото не знаят на каква цена ще купуват след месец природния газ.

„Не е вярно, че държавата е дала 4 млрд. лв. компенсации заради скъпия ток. Справка на МЕ показва, че от октомври досега на бизнеса са преведени 1.2 млрд. лв , заяви Васил Тодоров от БТПП. Новото ни предложение за компенсации ще струва 200 млн. лв. на месец и тези пари са налични в енергийните дружества, уточни той.

Народното събрание ще проведе извънредно заседание на 4 май от 15.30 часа, съобщиха от парламентарния пресцентър. То се свиква по искане на ГЕРБ-СДС. Бившите управляващи са представили и дневния ред на заседанието. Той включва изслушване на премиера, шефовете на държавните енергийни компании и на спецслужбите във връзка с прекратените газови доставки от Русия. Депутатите ще обсъдят и проекторешение, внесено от ГЕРБ-СДС,  за предоставяне на военна помощ на Украйна.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни