Connect with us

България

Комисията по хазарта закри и бизнеса на Божков със спортни залагания

Публикувана

на

Компанията за спортни залагания „Еврофутбол“ найвероятно ще остане без лиценз, което означава, че трябва да спре дейността му. Принудителното отнемане на лиценза на дружеството на Васил Божков и съдружниците му братя Найденови, които са в тежък конфликт с него, е единствена точка в дневния ред на Държавната комисия по хазарта за 25 март. Според източници на Mediapool най-вероятно лицензът ще бъде отнет временно, за 6 месеца, но след това мярката може да се наложи и за постоянно.
Часове преди заседанието „Еврофутбол“ се оплака през интернет страницата си, че „в условията на извънредно положение насилствено закриват „Еврофутбол“ в цялата страна“, което е „поредното унищожаване на български бизнес и оставяне на хиляди семейства без доход“.
Дружеството няма да може да изплати и печалби на стойност 420 000 лв. на участниците в игрите. „Еврофутбол“ е една от четирите фирми на Васил Божков, за които държавата установи огромни неплатени такси за хазарт през последните пет години. Две от дружествата – „Ню Геймс“ и „Националната лотария“, които организираха лотарийни игри, бяха прекратени с промените в Закона за хазарта за въвеждане на държавен монопол. Компанията за лотоигри „Евробет“ сама поиска фалит.
Държавният монопол не се простира върху спортните залагания, но основанието за отнемане на лиценца
на „Еврофутбол“ са неплатените такси.
Компанията се оплака, че на 14 февруари й е връчен акт за дължими неплатени такси за хазарт на стойност 329 млн. лв. На 21 февруари са били блокирани всички сметки на дружеството, но то е продължило да функционира и да изплаща печалби. Дружеството се оплаква още, че на 13 март са последвали „гласни и писмени закани“ от институциите за затваряне на пунктовете поради извънредното положение, въпреки че пунктовете на държавния тотализатор продължили да работят. Забрана за работа на хазартните обекти действително няма в заповедта на здравния министър.

„Еврофутбол“ смята, че отнемането на лиценза на дружеството е с цел бизнесът със спортните залагания „да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн“. От дружеството се оплакват, че управляващите са „използвали целия репресивен апарат на държавата срещу екипа ни и юристите, ангажирани по казуса“.

„Срещу „Еврофутбол“ се случваха и продължават да се случват системни незаконосъобразни действия от страна на Държавната комисия по хазарта и други институции, но за всичко това до този момент дружеството ни беше запазило пълно медийно мълчание, както ни бе „препоръчано“ от представители на държавния апарат. Вече няма смисъл да си мълчим“, пише още в съобщението на дружеството.

За разлика от лотариите собствеността на „Еврофутбол“ е разпределена сред повече акционери. 51% от капитала се държат от „Евросъдружие“, в което участват обвиняемият за организиране на престъпна група Васил Божков, както и други обвинени с него лица като Александър Тумпаров и Борис Бекяров. Дял имат и братята Цветомир и Боян Найденови, които подадоха сигналите срещу Божков, дали старт на разследванията срещу него. В „Еврофутбол“ 49% дял има и гръкото дружество „Интралот“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement