Connect with us

България

Kметът на Царево: Вилната зона на Арапя по характер е гора, по документи-друго

Публикувана

на

Прокуратурата е сезирана за строежа край къмпинг „Арапя“. Строителството по документи е законно, но личното ми мнение е, че не би трябвало да се строи там. Това обяви кметът на Царево Георги
Лапчев в петък пред бТВ. Той добави, че инвеститорът е предоставил всички необходими по
закон документи, както и е съгласувал всичко с екологичното законодателство, но иска прокуратурата като независим орган да се произнесе.
Днес ще започне и проверка на ДНСК по Черноморието след сигналите за строителни дейности.
Според Лапчев проблемът се политизира заради предстоящия вот. Той заяви, че по документи мястото, където се строи вилната зона край „Арапя“, не е гора.

„Виждам гора, но на документи е друго – това е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот. Некоректно е да се говори, че е започнало сега всичко. Именно, когато се е допуснало това да се случи, сега тези хора са „на паветата“ и обясняват, че това е кощунство“, коментира кметът.
Директорът на държавното горско стопанство в Царево също обясни по телефона вчера, че има нов горскостопански план и тази територия не е включена в него, т.е. тя не се води горска територия.
Освен че кметът на Царево е от ГЕРБ и инвеститорът Георги Атанасов, който купил проекта от друг човек, се оказа бивш общински съветник от ГЕРБ.

Инвеститорът Георги Атанасов бе категоричен, че гората не се изсича, а се премахват само опасните изгнили и стари дървета. „Закупихме проект, който беше за 25 000 квадрата с влязло в сила разрешение за строеж за огромен комплекс, който след
разговори в общината се разбрахме, че изобщо това нещо не може да мине и че гората трябва да се запази. И затова сме сменили целия проект и сме направили едноетажни и двуетажни еднофамилни къщи, съобразени с цялата растителност в региона. Има сигнали от няколко години, че се пали гората тук от дивото къмпингуване, може да се видят дърветата. Тези дървета така или иначе са заминали. Ние не ги режем, отстраняваме това, което така или иначе вече не е живо дърво“,
заяви инвеститорът.
На въпрос колко дървета ще бъдат отсечени той отговори, че ако има други изсъхнали дървета и такива които са опожарени – те ще се отстранят, защото те така или иначе са опасни за хората, които ще пребивават тук.
„Ако видите проекта, който принципно бяхме закупили и който беше разрешен и допуснат 2005-а тук да се построят огромни хотели на по шест етажа на 25 000 квадрата и сега 15 къщи от по 150 квадрата със запазена цялата растителност, която виждате в момента, все пак смятам, че е някаква стъпка към това“, заяви Атанасов.
vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни