Connect with us

Топ тема на деня

Като за последно: Кабинетът на Гълъб Донев отпусна 776 млн. лв. за пътища

Публикувана

на

Министерският съвет отпусна малко над 776 милиона лева за поддръжка и за строеж на пътища. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след заседанието на кабинета.

За зимното почистване на пътищата за месеците януари и февруари се дават почти 158 млн. лева, каза арх. Шишков.

Други 150 млн. лева са осигурени за големи и важни инфраструктурни проекти, които се строят интензивно, посочи министърът.

Осигурени са пари за вече завършеното строителство на част от магистрала „Хемус“ в участъка между Белокопитово и Буховци.

Дават се средства и за участъка на пътя Видин – Ботевград, като там в рамките на три месеца ще бъде пуснат участък от 7 километра.

Министерският съвет отпуска пари за укрепване на свлачище на магистрала „Струма“ (при тунела „Железница“) и в рамките на три месеца ще бъде пуснато движението в посока от Гърция към София.

Намерени са финансови средства и за магистрала „Европа“ за участъка Калотина – Драгоман, който предстои да бъде пуснат в експлоатация, каза арх.Шишков.

„Държавата осигурява средства в началото на годината, за да не се губи темпо на строителството и тези инфраструктурни обекти да бъдат завършени“, каза регионалният министър.

Дават се и 438 млн. лева за разплащане на пътни ремонти, възлагани в периода 2020 г. и началото на 2021 г., за които не са били осигурени средства от държавата. Това създаде изключително напрежение между държавата и пътния сектор, каза Шишков.

Това ще бъде направено само за ремонтите, за които е установено, че са текущи, защото казусът с основните ремонти остана за решаване в парламента, допълни регионалният министър.

„Народното събрание не пожела да намери начин, с който да регламентира извършеното незаконно строителство, с което нанесе сериозна щета върху строителния бранш“, каза арх. Шишков.

Това е изключително важно решение за финансиране на сектора, за да може в рамките на няколко месеца да има съществено развитие на част от магистралната инфраструктура в България, допълни той.

Нито една парламентарна политическа сила не подкрепи предложените от арх.Шишков промени в Закона за устройство на територията за узаконяване на незаконното строителство с различни аргументи. Съмненията са, че по този начин ще се отвори широко вратата за узаконяване на незаконното строителство.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни