Connect with us

Войната в Украйна

Властта: България няма съучастие с взрива на Кримския мост

Публикувана

на

„България няма съучастие във взрива на Кримския мост“, заяви на брифинг служебният премиер Гълъб Донев.

Той допълни, че още в неделя е разпоредил на ДАНС да започне проверка на маршрута на камиона след публикации в медиите, че маршрутът му е свързан с България. Това се изяснява от съответните органи.

„България е на кръстопът, преминават много камиони и товари, така че нека да изчакаме резултатите от проверката. България не се посочва като намесена във взрива, свързана е единствено като точка в маршрута. Всички документи, с които разполагат митническите власти и органите ва МВР ще бъдат изяснени и информацията ще бъде предадена на компенетнтите органи.“, допълни Донев.

Гълъб Донев призова медиите да се отнасят отговорно към ситуацията, защото преекспонирането е опасно за националната сигурност. Като пример посочи факта, че няма версия за „българска следа“ в случая, а това словосъчетание присъства единствено в медийни публикации.

Междувременно прокуратурата реши също да се намеси в т.нар. българска следа във взривяването на Кримския мост. В официално съобщение,държавното обвинение обяви, че „Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в различни медии информация, че камионът, който избухна на Кримския мост на територията на Русия на 08.10.2022 г., е минал през България“.

Повод за реакцията на българските политици и държавни служби станаха думите на ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, цитиран от световните агенции, който докладва на Путин, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, тръгващ от България.Българска следа се появи във взривяването на Кримския мост. Тази вечер шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Путин за „терористичния акт на Кримския мост“, съобщи

Прокурор в СГП незабавно разпоредил извършването на проверка по наличната информация по реда на Закона за съдебната власт. Проверката е възложена на Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство, добавят от държавното обвинение. Служебното правителство е изискало информация от службите дали има българска следа във взрива на Кримския мост. Това съобщи за БНТ говорителят на кабинета Антон Кутев днес. Вчера председателят на
Допълнително в СГП било постъпило уведомително писмо от ДАНС за извършвана от Агенцията проверка по случая.

По-късно се намесе и лично главният прокурорт. „Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост, написа в Туитър Иван Гешев. Той допълва, че няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани.

В същото време украинският посланик в София Виталий Москаленко обяви, че на всички е ясно, че няма българска следа по случая с експлозията на Кримския мост. „Ние говорим за взривовете на Кримския мост с някаква българска следа. Това изглежда смешно. Да си спомним какво говориха руснаците, когато свалиха нидерландския самолет. Ясно беше едно – че самолетът бе свален от тях. В случая с „българския камион“ – всички разбират, че няма никаква българска следа. Възможно е Русия да е инсценирала самия взрив“, посочи още Москаленко.

Според него тезата на Кремъл активира вътрешнополитическото говорене, с което се призовава страната ни да не изпраща оръжия на Украйна, „за да не става част от войната“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни