Connect with us

България

Като на длан: Какви си ги избрахме?

Публикувана

на

Юристи, лекари, шоумени, бизнесмени, природозащитници, непознати лица, но най-вече – стари опитни парламентаристи и бивши и настоящи министри.

Такава се очертава общата картина на народното представителство в 45-ото Народно събрание. Днес в „Държавен вестник“, което прави изборните резултати вече съвсем официални, бяха обнародвани имената на новите 240 депутати. Колко ще е дълъг животът на този парламент никой не може да предвиди. Едно обаче е ясно – за разлика от предходния, критикуван зарали липсата на юридическа експертиза при все, че това е законодателният орган, това НС, което предстои да се конституира в четвъртък, не страда от липсата на специалисти в тази област.

Ето и един общ поглед, по парламентарни групи (ПГ):

ГЕРБ – много министри, малко „цвят“

Парламентарната група на ГЕРБ (75 депутати) не изненадва особено с нови имена, макар и този вот да роди някои феномени дори и за управляващата партия. Тя ще се състои предимно от познатите ни министри и от народни представители n-ти мандат, но има и някои нови и любопитни лица.

Така групата на ГЕРБ в 45-ото Народно събрание ще разнообразяват Любен Дилов-син, бившият външен министър и бивш член на ДСБ и на „Движение България на гражданите“ Даниел Митов. „На бял кон“ се връщат и трима сменяни от Бойко Борисов министри – Николина Ангелкова, Делян Добрев и Младен Маринов.

Пловдив е „представен“ от бившия кмет Иван Тотев, който партията „разжалва“ като не го номинира за местния вот през 2019 г., както и от областната управителка Дани Каназирева. Интересното при Каназирева е, че на кметските избори се бори срещу кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров, като тогава социологическите агенции изведнъж „пощуряха“ и започнаха да отчитат в хода на деня балотаж между нея и Димитров. После се оказа, че на входовете на избирателните секции е имало подставени лица, които са лъжели за кого са гласували. След вота ГЕРБ я направи областен управител. Иначе самата Каназирева е бивш член на партията и лидер на своя местна формация – „Съюз за Пловдив“.

От листата ГЕРБ-СДС в парламента влезе и лидерът на Съюза Румен Христов, спряган за предложение на партията за председател на НС. Депутат става и още един седесар – Илия Лазаров, бивш шеф на кабинета на президента (1997-2002) Петър Стоянов.

Сред любопитните случаи, за които Клуб Z вече писа, са и Стефан Апостолов и новоизгряващата звезда на ГЕРБ Славена Точева. Синът на небеизвестния кмет на Симитли Апостол (Поли) Апостолов отново обра преференциите в Благоевградско, измествайки дори водача в листата Росен Желязков. Във Варна пък поставената под номер 25 в листата (при общо 30 кандидати) красавицата Точева скочи директно до второто място след водача – здравният министър, събирайки повече преференции от него самия.

В ПГ на ГЕРБ е и на практика целия сегашен кабинет. Единственият „изпаднал“ министър е този на културата – Боил Банов. По собствена воля изпадна и премиерът Бойко Борисов.

Пореден мандат в парламента пък ще карат юристката Десислава Атанасова и определяният като „личния лекар на Борисов“ Лъчезар Иванов, както и русенският депутат Пламен Нунев. В парламента отново е и Анна Александрова, която е 44-тото НС наследи Данаил Кирилов като председател на правната комисия, както и Ивелина Василева – председател на комисията по околната среда и водите, Вежди Рашидов – председател на комисията по култура и медии. Мандат пак получава и председателката на парламентарната група на ГЕРБ, обявена за такава след отстраняването на Цветан Цветанов – Даниела Дариткова. Както и Христо Гаджев, Александър Ненков, Милена Дамянова, Тома Биков, Маноил Манев. Вътре е и експредседателят на 44-тото НС, наследен от Цвета Караянчева след процедура по отстраняването му, инициирана от опозицията – Димитър Главчев. Както и самата Караянчева.

„Има такъв народ“ – шоуто продължава

Макар и обвита в мистерия, партията на Станислав (Слави) Трифонов заложи на и вкара в парламента някои много популярни лица, начело със самия Трифонов. Сред тях са имунологът от БАН проф. д-р Андрей Чорбанов, енергийният експерт Иван Хиновски и Мика Зайкова – икономически анализатор и финансов експерт. Очаква е именно Зайкова да открие първото заседание на новия парламент като най-възрастния новоизбран народен представител. Експертът по сигурността Николай Радулов пък се отказа от депутатското място, като спекулациите са, че е готвен за министър. Той сам обаче заявява, че не предвижда дълъг живот на този парламент, който щял да се занимае само с изборното законодателство за няколко месеца, по което той не бил експерт.

Разбира се, депутати вече са и сценаристите от тв предаванията на Трифонов – Тошко Йорданов, Филип Станев, Ивайло Вълчев.

Има още адвокати – от Ямбол, Плевен, Благоевград, Бургас, Монтана, Велико Търново, Видин, отбелязва в свои изчисления „Дойче веле“. А според медийни публикации Ива Йорданова-Рупчева, ще бъде предложена за председател на 45-ото НС. Рупчева е дългогодишен сътрудник в правната комисия в парламента, директор на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“.

ПГ на ИТН ще се състои от 51 депутати.

БСП – добре познати депутати 

Както и тези на ГЕРБ, депутатите на БСП също не представляват кой знае каква изненада – добре познати са от минали мандати. Разликата е, че липсва отчетливата вътрешна опозиция от 44-тия парламент. Така на депутатските банки отново ще видим лидерката Корнелия Нинова д-р Георги Михайлов, Румен Гечев, Петър Кънев, Драгомир Стойнев, Кристиан Вигенин, Тодор Байчев, Явор Божанков, Крум Зарков, Весела Лечева, Филип Попов, Атанас Костадинов, Стоян Мирчев, Иво Христов, Атанас Зафиров, Александър Симов, Георги Свиленски, Христо Проданов, Иван Ченчев, Георги Гьоков и др.

Като депутат от групата на БСП (общо 43-ма души) този път ще е и Велизар Енчев, познат като народен представител от НФСБ в 43-тото НС. Ще видим и лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов, когото мнозина може би помнят и като жертва на показните арести на МВР в мандата на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Впоследствие Гуцанов спечели дело в Страсбург. В парламента след прекъсване влиза и Борис Цветаков – избран с внушителен брой преференции. Цветков бе и един от активните столични общински съветници в предходния СОС.

ДПС – нещо старо, нещо ново

По традиция ДПС добре отглежда младите си кадри, но държи и на старите и ПГ (30 души) на Движението отразява това. В нея са както стари и опитни парламентаристи като Йордан Цонев, Хасан Адемов, Рамадан Аталай, Джевдет Чакъров. В парламента отново ще са и Халил Летифов, Хамид Хамид, Велислава Кръстева, Ерджан Ебатин, Рушен Риза (той пропусна предишния мандат), Сергей Кичиков, Ахмед Ахмедов, Бюрхан Абазов и др., и разбира се, лидерът Мустафа Карадайъ. Ще има и някои нови лица.

Такива например са 29-годишният Мастън Мастънов, член на Централния съвет на партията, областен младежки лидер във Великотърновско от 2016 г., както и областният председател на младежката организация на ДПС в Кърджали Байрам Байрам.

Нова за групата на ДПС ще е и бившата зам.-министърка на образованието в правителството на тройната коалиция Мукаддес Налбант, както и Ешереф Ешереф – общинар в Руен и член на Централния съвет на партията. Народен представител ще е и бившата зам-кметица на Сунгурларе Хатидже Георгиева.

От София област влиза Цветан Енчев – председател на Областния съвет на ДПС – София град, бивш шеф на кабинета на министъра на околната среда и водите в кабинета „Орешарски“, бе и част от екипа на Искра Михайлова като евродепутат.

„Демократична България“ – шарена група

Закономерно най-шарена е групата на „Демократична България“ (27 души), като в нея има както юристи, така и представители на бизнеса, еколози, икономисти и др.

В 45-ото НС ще видим съпредседателите на коалицията Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев.

Вътре е и собственикът на две IT Компании Ивайло Мирчев, композиторът и певец Стоян Михалев, адвокатите Стела Николова, Калоян Янков, Димитър Сяров, юристът Атанас Славов; биофермерката Албена Върбанова, природозащитникът Борислав Сандов. Както и Манол Пейков – съсобственик на издателство „Жанет 45“, бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов, пулмологът д-р Александър Симидчиев, математикът Митко Кунчев, икономистът Георги Ганев, познатият ни като един от най-активните представители на дясното бивш депутат, също икономист – Мартин Димитров и др.

„Изправи се! Мутри вън!“ – да влезе протестът

Сред юристите в парламента се числят и съпредседателите на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов.

Влиза и PR специалистът, част от Отровното трио Арман Бабикян, както и актьорът и режисьор Максим Генчев.

В парламента пак ще бъде и Румен Йончев, който мнозина вероятно помнят като партньор на Николай Бареков, но преди това бе и в групата на БСП, а иначе се води „земеделец“ – беше първо в партията на Анастасия Мозер във времената, когато беше партньор на десницата, но последваха разцепления.

Групата ще се състои от 14 народни представители.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement