Connect with us

България

Криза е: Близо 28 млн. лева държат родните депутати на влог, най-спестовен е д-р Лъчезар Иванов

Публикувана

на

27 756 649 лв. държат родните депутати на влог в банки, като 553 658 лв. от тях са инвестирани в депозити в банкови институции извън страната. Това сочат данните от имуществените декларации, подадени от депутатите при встъпването им в длъжност, обобщени от „Отворен парламент“. Информацията е подадена съгласно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Според данните от електронния регистър на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)

общо 150 народни представители

са декларирали депозити (лични и на членове на семействата им) в страната и в чужбина. Тринадесет от тях са посочили, че вложенията им са в чужди банки.

Най-много спестявания имат депутатите от ГЕРБ-СДС – малко над 13 млн. лв. или около 50% от всички декларирани от народните представители средства в началото на мандата. Следват народните представители от ДПС с депозити за почти 6 млн. лв. и тези от „Продължаваме промяната“ с 3.4 млн. лв.

Любопитно е, че повече от половината спестявания, декларирани от групата на ГЕРБ-СДС, са на Лъчезар Иванов. Към декември 2021 г. той е обявил депозити за около 7.2 млн. лв., от които основната част са по доларова сметка, в която има 3.95 млн. долара.

Преглед на предишни негови декларации показва, че година по-рано – през декември 2020 г. той е обявил спестявания от едва 19 723 долара. Така се оказва, че за 12 месеца депозитите му в щатска валута са се

увеличили цели 200 пъти

Както през миналата година, депутатът е консултирал американска здравна компания, която е заплащала услугите му с нейни акции. Очевидно впоследствие тяхната продажба е била изключително печеливша за народния представител. С тези спестени авоари Лъчезар Иванов изпреварва представителя на ДПС Делян Пеевски. Последният е декларирал 3.6 млн. лв. в български банки. Владимир Табутов от „Продължаваме промяната“ допълва „челната“ тройка, като е посочил спестявания в размер на 1.3 млн. лв.

Най-малко са спестяванията

на Ирена Димова от ГЕРБ – 253 лв., Веска Ненчева от БСП – 349 лв., и Николай Ангов от „Продължаваме промяната“ – 1660 лв.

45 депутати пък не са декларирали нито стотинка в имуществените си декларации за 2021 г., показва справка в публичния регистър на Антикорупционната комисия. Тези народни представители са оставили празни графите за банкови влогове и налични парични средства. Голяма част от тях все пак притежават имоти и имат задължения и вземания за над 10 000 лв.

Най-много са депутатите в „Продължаваме промяната“, които нямат никакви спестявания – 16 души. Сред тях е бившият директор на изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев, както и рапърът Ицо Хазарта, който освен че не е декларирал парични средства и банкови сметки, няма обявено и имущество.

В БСП има деветима депутати без пари в банката или другаде. В имуществената декларация на журналиста Александър Симов, който е народен представител от 2017 г., фигурира единствено задължение в размер на 7000 лв. Острието на левицата Крум Зарков също не е декларирал спестявания, но изплаща ипотечен кредит за 115 280 лв. И Филип Попов, който е член на Народното събрание от 2013 г., не е обявил налични пари и банкови влогове. За сметка на това има задължения за над 200 000 лв. към две банки.

Във „Възраждане“ са петима депутатите

без парични средства

Имуществената декларация на адвокат Елена Гунчева е изцяло празна. Депутатката Искра Михайлова пък е обявила единствено дялове в дружеството „Бакарат“ ООД. Без никакви спестявания е и народният представител Николай Дренчев.

Депутатите от „Демократична България“ без налични пари и влогове са също петима. Сред тях е и Иван Димитров, който бе противник на предложението заплатите на народните представители да се получават единствено по банкова сметка.

Четирима са депутатите от ГЕРБ и от ДПС, които не са декларирали спестявания. Народният представител Славена Точева, която впечатли със своите 6805 преференции във Варна на изборите през април 2021 г., изпреварвайки по личен вот дори първия в листата на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, е декларирала единствено участие в едно търговско дружество.

Без налични пари и влогове е също Виктория Василева от „Има такъв народ”. Тя е един от двамата депутати от партията на Слави Трифонов, които не са декларирали спестявания. Другият е най-младият народен представител в 47-то НС Иван Клисурски.

Депозити над 100 000 лв.

са декларирали най-много от народните представители – 55. Спестявания между 50 и 100 хил. лв. са посочили 25 от депутатите, а между 20 и 50 хил. лв. – 35 от тях.

В образеца на имуществена декларация не е включена изрична графа, в която депутатите да уточняват конкретната банкова институция и държава, където са вложени средствата им. Поради тази особеност само 13 народни представители са посочили в кои банки те и близките им са спестили парите си. Сред търговските банки депутатите са поверили най-много средства в ДСК – 495 014 лв., следвана от УниКредит Булбанк – 401 964 лв., Райфайзенбанк – 173 206 лв., Пощенска банка – 30 700 лв., ОББ – 18 514 лв. и ЦКБ – 4 411 лв.

Случаят с Лъчезар Иванов

През август миналата година Специализираната прокуратура образува разследване за пране на пари по проверката на антикорупционната комисия за това дали има престъпление при реализирана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов голяма печалба от продажба на акции.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни