Connect with us

Водещи новини

Катедралата строена 632 години има рожден ден днес

Публикувана

на

На днешния ден през 1880 г. приключва строителството на Кьолнската катедрала, което пък продължило 632 години.

Кьолнската катедрала Свети Петър и Света Мария (на немски: Kolner Dom, официално Hohe Domkirche St. Peter und Maria) е една от най-известните готически катедрали. Строителството и трае от 1248 до 1437 г., както и през един по-късен етап от 1842 до 1880 година. В следващите четири години кьолнската катедрала със своите 157 м е най-високата сграда в света. Днес тя е втората по височина църква в Германия (след катедралата в Улм) и е централен храм на римокатолическата Кьолнската архиепископска епархия.

Църквата е построена на мястото на старата каролингска катедрала на града, осветена през 873 г., която пък се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн през средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената Римска империя. През 1164 г. кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел получава от император Фридрих I Барбароса мощите на Тримата влъхви, които преди това се съхранявали в базиликата Свети Есторгио в Милано. Така императорът на Свещената римска империя (от 1155 до 1190 г.) се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му осигурил при завладяването на Милано по времето на Италианския поход. За тях е изготвен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни. Като пазител на реликвите Кьолн придобива висок ранг в западнохристиянския свят. През 1248 г., когато архиепископът на Кьолн – Конрад фон Хохщаден, поставя първия камък в основите на подобаваща за прочутите си реликви катедрала, като започва един от най-дългите строежи в европейското строителство, който завършва чак през 1880 година.

Мощите имат огромно религиозно значение и привличат поклонници от всички краища на християнския свят. Затова за тяхното съхранение се започва строителството на катедралата, в модерния за времето готически стил, подобно на катедралата в Амиен, Франция.

Строителството обаче спира през 1437 година.

С настъпването през XIX век на романтичния ентусиазъм към Средновековието и подтиквани от откриването на първоначалния план за фасадата, е решено, с подкрепата на протестантския пруски двор, катедралата да бъде завършена. Това е постигнато чрез усилие на зараждащото се гражданско общество и по-специално на Общността на катедралните архитекти, основана през 1842 г., която събира две трети от необходимите разходи, докато пруската държава предоставя останалата една трета. Държавата вижда в това начин за подобряване на отношенията си с големия брой католически поданици, които печели след завоеванията през 1815 година.

Строителните работи се възобновяват през 1842 г., базирани на първоначалния дизайн от оцелелите средновековни планове и чертежи, но като се използват по-съвременни строителни техники, включително железни покривни подпори. Корабната част е завършена и са добавени кулите. Камбаните са монтирани през 1870 година.

Завършването на строителството на най-голямата катедрала в Германия се отпразнува като национално събитие на 14 август 1880 г. – 632 години след като е започнато. На тържеството присъства и император Вилхелм I – крал на Прусия (2 януари 1861 – 9 март 1888 г.) и първият германски император след обединението (18 януари 1871 – 9 март 1888 г.).

Днес Кьолн (на немски: Köln, от латински Colonia) е четвъртият по големина град в Германия с население от над 1 007 119 души. Той е най-големият град в Северен Рейн-Вестфалия.

Градът е разположен на двата бряга на река Рейн в югозападния край на Северногерманската равнина и се намира на 77 м над морското равнище. Известен е със своята Кьолнската катедрала, най-голямата готическа катедрала в Северна Европа, чиито две камбанарии се виждат от всяка част на града.

Кьолн е един от най-старите градове на Германия, където живеят келти и германски племена. По желание на Агрипина, родена там и по-късно станала съпруга на император Клавдий и майка на Нерон, селището получава от римляните права на град през 50 г. на новата ера и името Colonia Claudia Ara Agrippinensium (CCAA). Градът е бил голям център в римската провинция Германия.

През средните векове Кьолн е един от най-големите градове, а около 1500 г. – най-големият в Европа. Кьолн е най-големият радио- и телевизионен център в Германия с много културни атракции. Старата римска, средновековна и по-голяма част е построена на левия бряг на река Рейн. От времето на Наполеон там се произвежда Eau de Cologne (от френски: „кьолнска вода“, „одеколон“), станал нарицателно за парфюм. Кьолн е известен също с многото си музеи, романски църкви, зоологическата градина, Парка на фантазиите, Шоколадовия музей и други забележителности.

Той е и голям образователен център. Повече от 54 000 студенти живеят и учат в Кьолн.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement