Connect with us

Спорт

Кандидатът за „Левски“ налива $250 млн. за три години. Обещанията породиха куп съмнения

Публикувана

на

Кандидатът за нов собственик на „Левски“ Джоузеф Диксън даде първата си пресконференция, на която обяви, че той и партньорите му в САЩ ще налеят 250 милиона долара в клуба за три години. Идеята е след това „Левски“ да се самоиздържа и носи печалба.

31-годишният англичанин се яви на брифинг без Наско Сираков – само с пресаташето на „сините“ Иво Йовчев и преводачка в залата в сектор „А“ на „Герена“.

Той потвърди повечето неофициални информации, заливащи медиите от 24 май насам – иска да построи нов стадион и база, както и търговски център на мястото на „Георги Аспарухов“. Молът ще подпомага клуба. Няколко пъти изтъкна, че „Левски“ е най-голямата спортна марка на България.

Отказа обаче да даде конкретни отговори кои стоят зад него – на няколко въпроса от различни репортери. „Американски финансови институции“, само това отвърна. Имал договор за конфиденциалност с тях, не искал да развали сделката като ги оповести. Не каза и с кои български институции е водил разговори за земята на „Герена“ и концесията, която държавата вече разпореди, но от началото на годината няма никакво движение по темата.

Благой Георгиев го е „запознал“ с България. Двамата прекарвали много време заедно. Благо ще влезе в „Левски“, ако се стигне до успешен край на преговорите. Всичко вече било формалност, адвокатите уточнявали последни детайли, според бизнесмена.

Англичанинът коментира за Благой така: „Познавам го от доста време. Той ми каза, че „Левски“ е най-големият клуб в страната, че има най-великите фенове. Показа колко е важна историята на отбора. Той е истински родолюбец и се грижи за имиджа и образа на България. Дори ядохме баница, той ми представи това ястие. Той ще играе важна роля в бъдещето на „Левски“.

За финал Диксън си бе подготвил специално няколко думи и държеше да завърши с тях: „Тук съм, за да остана. Действията ми ще говорят повече от думите ми.

Засега обаче фенове и футболни общественици продължават да гадаят и да се съмняват, в очакване на обявяване на сделката за смяна на собствеността и първите стъпки на Диксън. А докато това стане цари пълно неведение какво се случва с подготовката и селекцията на „Левски“ за следващия сезон.

Диксън иска Станимир Стоилов за треньор. Скоро ще му направи оферта. Впечатлен е от Мъри, знае кой е. Иска да задържи и напускащия по посока УЕФА Павел Колев, за когото се изказа ласкаво. Сираков ще е президент, но няма да получи пари за акциите.

Той няколко пъти употреби думата „агресивно“ за влизането си в „Левски“. И че действията говорят по-добре от думите – по повод невярващите.

Като начало в клуба ще се дадат пари за старта на подготовката, селекция и за някои кредитори, а с други ще се преговаря да разсрочат вземанията си. Не даде отговор за опасенията за американската връзка и закона „Магнитски“ по отношение на бившия собственик Васил Божков и това, че „Левски“ му е длъжник. В бъдеще щял да се спре на този въпрос. Не му говореше нищо името „Магнитски“ (нито законът).

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни