Connect with us

България

Иван Костов: Живея в къща, която съм построил със собствените си ръце

Публикувана

на

Посткомунистическото общество ще е сърдито заради книгата ми. Тези хора не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат Прехода. Те винаги са били срещу средствата, с които той се осъщетсвява. една от целите на книгата е да се обясни на хората защо днешната ситуация е такава. Това каза Иван Костов по повод публикуването на новата му книга „Свидетелства за прехода“.

 

„Митовете тръгват още от самата грешна рецепта на Прехода. Тя е една и съща за всички бивши комунистически страни, но беше реализирана различно. Оказа се, че демокрацията има сериозни дефицити. Преходът в буржоазна контрареволюция. Много тежка е реализацията на Прехода. Опитал съм се да намеря точният момент на началото на Прехода. В основите му строи един компромис – създаването на нова Конституция на страната и съгласието на бившите комунисти да стартират реформи“, коментира бившият премиер на България.

 

Той посочи, че голямата му грешка е, че не извършихме декомунизация по примера на Конрад Аденауер – с пълна промяна на учебниците по история и на програмата по литература. Според Костов е трябвало о друг начин да се образоват младите българи, за да станат убедени привърженици на демокрацията.

 

„Андрей Луканов заедно с Желю Желев преследваха едно и също нещо – да стартират Прехода. Луканов имаше много ясно изразена идея да го управлява така, че да е в полза на неговата политическа сила, а СДС да плати тежката цена и това се случи“, отчете бившият лидер на десницата.

 

Костов смята, че мафията се е родила от контрабандата, извършвана по старите канали на Държавна сигурност.. „По едно време изглеждаше, че сме спечелили битката с мафията. Тя обаче не е лесна, тя е срещу определени обществени нагласи, начина, по който гледа обществото на бъдещето си. Трябваше много правителства след това да я продължат, а не да сключват капитулация и мир“, отбеляза експремиерът.

Той сподели и спомените си за финансовия сектор по време на прехода:

„Банките изпаднаха в много тежка ситуация заради голямата девалвация на лева. Обезценяването на парите удари много силно по банките. Държава тогава почти наистина нямаше. Имаше стикери, които се лепяха по всички малки магазинчета и пишеше с по три букви кой е охранителят. Тези фирми не получиха лицензи за застрахователи, победихме ги донякъде. Те бяха близки до политически централи и това е ясно на всички…Не се гордея, че съм въвел валутен борд в страната. Така лиших БНБ от нейната независимост и възможност от икономически растеж“

Като своя слабост Костов отчете, че се е предоверявал и не е упражнявал достатъчен контрол .

„Така и не се разкри всичко около Христо Бисеров. Ние не го направихме, но защо следващите не го направиха. „Аз живея в къща, която съм построил със собствените си ръце и помощта на баща ми. Живея в дома си от 1981 г. Дълго време в представите на българите живеех като човекът, който е заграбил половината собственост на България. Това не е така. Много хора са представяли собственото си забогатяване като мое. В България тези неща са тъжни. Масовата приватизация изцяло идея на БСП. Тя беше проведена от тях. Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Това бе политическа измама от много голям калибър“, спомня си Костов.

За Ахмед Доган и ДПС Иван Костов отбеляза: „Опитал съм се обективно и критично да посоча каква е била ролята им при взимането на ключови решения за България. След изборите през 1997 г. ДПС започна да се сближава и да изпълнява политиката на „Мултигруп“, а това е фирмата на Държавна сигурност“.

За днешното състояние на страната Костов смята, че демокрацията в България е в упадък. проявява много дефекти и сме в регрес.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни