Connect with us

България

Истината на Нинова за износа на оръжие за Украйна: президентският главен секретар лъже

Публикувана

на

Корнелия Нинова обвини главния секретар на Румен Радев – Димитър Стоянов – в изнасяне на манипулативна и невярна информация относно предполагаема сделка за продажба на оръжия от България за Украйна.

Повод за недоволството ѝ беше публикация на Стоянов във Facebook на изрезка от документ, в който се вижда само съдържанието на три изречения – „Министерството на икономиката“, „Крайната дестинация на изделията се променя от Ислямска република Афганистан на Република Украйна“. Документът нямаше дата на публикацията, нито друга информация за контекст.

Вместо това Стоянов беше добавил коментар: „Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането след като се предава от министър на началник на кабинет“ (оригиналният правопис е запазен, б.р.).

Нинова реагира, като показа цялото съдържание на въпросния документ, с редакция на определени части от съдържанието му, които представляват тайна.

Оказа се, че това е докладна записка на бившия директор на ВМЗ Сопот (сменен през февруари 2022 г.) до съвета на директорите (сменен през юни 2022 г.), датирана от 2021 г.

Нинова уточни, че писмото е съставено по време на управлението на служебния кабинет на Стефан Янев, и то в края на втория му мандат през ноември 2021. С това писмо съветът на директорите на ВМЗ одобрява предложението на изпълнителния директор да се промени датата и дестинацията на доставката на българско оръжие – от 2021 към април 2022 г., и вместо да се изпрати в Афганистан – тя да отиде в Украйна.

„Съветът на директорите одобрява тази докладна и взима решение да се направи промяна в сделката. Този съвет подава документи в Междуведомствената комисия към министерството. Междувременно е сменен министърът и съм аз на този пост. Комисията отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение„, описа хронологията Нинова.

Тя посочи, че предложението е дошло от директор, назначен от ГЕРБ през 2015 г. във ВМЗ и от съвет на директорите, „назначен от служебния кабинет на Радев през ноември 2021 г.“.

„Това не е война с президента, това е битка за истината и спирането на фалшивите новини. За нормална държава, в която истината не се изкривява, за да унищожиш някой, който не ти е симпатичен. Тази сделка никога не е видяла бял ден, разрешение не е имало. Този борд е уволнен. Питам президента – как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция от главния му секретар Димитър Стоянов?„, коментира Нинова.

Тя обвини Стоянов, че използва умишлено частична информация с компроматна цел, „без грам мисъл“, защото уличава служебния кабинет в търговия с оръжие за Украйна.

Войната в Украйна избухна в края на февруари 2022 г. – т.е. няколко месеца по-късно след докладната записка от ВМЗ.

Нинова отказа да отговаря на въпроси на журналисти, след като показа документите.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

август 2022
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement