Висшият съдебен съвет ще изслуша двама свидетели, които да разкажат какво е било емоционалното състояние на главния прокурор Иван Гешев преди и след изявлението му от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви, че в парламента има политически боклук, който трябва да бъде изметен. Точно това му изявление даде повод четирима членове на Прокурорската колегия на съвета за втори път в рамките на десетина дни да поискат уволнението му. Като свидетели ще бъдат разпитани зам. главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов, както и неговия заместник Ясен Тодоров.
Самият Гешев поиска разпит на зам.-шефа на Националната следствена служба Ясен Тодоров, който е в сградата на ВСС, където чака от сутринта да бъде извикан. Главният прокурор поиска и „разумен срок“, в който той и адвокатът му да се запознаят с всички доказателства и доказателствени искания.

От своя страна адвокатът на Гешев Радостина Константинова-Томова оспори второто искане на четирима от членовете на прокурорската колегия на ВСС за отстраняване на главния прокурор с мотива, че той има право да направи лични изказвания, както и че фразата му е била извадена от контекста. По думите й изявлението на Гешев от 15 май Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен“, която той изрече малко след като скъса показно оставката си, не е в нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати.

„Нито аз, нито процесуалния ми представител сме били запознати с доказателствата. Папката е била връчена преди няколко часа. Аз държа на изслушването на Ясен Тодоров, за да разкаже за срещата си с мен на 14 май преди брифинга и след разговора с г-н Стоев в дома ми. Да обясни какво съм му възпроизвел и в какво психично състояние съм бил след получаване на заплашителното писмо“, каза Гешев. По време на дебата Атанаска Дишева посочи, че би трябвало да се изслуша целият запис от пресконференцията на главния прокурор заради твърденията, че думите му са извадени от контекста. Освен това тя настоя да бъде разпитан и Борислав Сарафов, чиито показания също имат отношение към случая. Според Йордан Стоев обаче Сарафов нямал абсолютно нищо общо със случая и нямало смисъл да бъде изслушван.

Драгомир Кояджиков обясни, че ще подкрепи предложението за разпит на Сарафов, но само по отношение на емоционалното състояние на главния прокурор, но не и за други обстоятелства.

11 от членовете гласуваха „за“ разпита на Сарафов, а 8 от членовете бяха против. С допълнително гласуване бе отхвърлено предложението да бъдат разпитвани и други двама заместници на Гешев – Красимира Филипова и Даниела Машева като неутрални участници в събитията след „явния конфликт между Гешев и Сарафов“.

vlastta.bg