Connect with us

България

Христо Иванов е новият лидер на „Да, България“: партията не го пуска, докато не си довърши работата

Публикувана

на

Христо Иванов, досегашният лидер на “Да, България” беше преизбран. 692 от делегатите гласуваха “за”, 14 бяха “против”, а 41 гласуваха “въздържал се”. Така Конгресът на партията не прие оставката му, която той подаде ден след парламентарните избори на 14 ноември заради лошите резултати на изборите.

Малко преди избора Иванов обяви, че „не ме пускат, преди да съм си довършил работата“ и че партията, създадена от него преди 5 години, още не е успяла да създаде свои нови лидери. Той обяви, че това ще е негов основен приоритет, ако му бъде гласувано доверие. При липсата на други кандидати, очаква се той да бъде преизбран. Смяна ще има в националния съвет на партията и националната контролна комисия. Съветът впоследствие ще направи промяна и на централното колективно ръководство, чиито членове също са в оставка от ноември.

Междувременно Христо Иванов изрази съмнения дали правителството, в което ДБ участва, ще успее да изкара пълен мандат и допусна „с много висока сигурност“, че се задават предсрочни парламентарни избори през следващите три години – наред с местните (2023) и европейските (2024).

„Ние също така трябва да имаме ключова роля в това да не можем да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчетосани и да дадат шанс на статуквото да се презареди на местните избори. Това впрочем са трите големи политически предизвикателства през следващите три години – предстоят ни местни, предстоят ни европейски избори, с много висока сигурност – и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането“, каза още той.

Малко по-късно той уточни пред журналистите, че това е резултат от прочита му на промените в политическата система, а не е намерение да изтегля подкрепата от кабинета.

„Нито аз имам намерения да водя политиката на ДБ в тази посока, нито го развяваме като заплаха, това е опит за анализ на случващото се в България и около нас“, каза той.

Причините за слабото представяне на ДБ на изборите е неспособност за реакция „на букет от предизвикателства“. 

„Ние наложихме новите теми, но не можахме да решим това сложно уравнение с две неизвестни, каквото се оказаха парламентарните и изборите за президент. И поех отговорността, която нося“, каза Иванов.

„Днес е момент, в който ние трябва да презаредим нашите органи и да видим накъде продължаваме след един доста труден период, особено последните две години за организацията и за политическата система. Ние сме част от едно управление, което е достатъчно сложно, но реализира една стратегическа цел, която винаги сме имали в „Демократчина България“ – да има управление, което да е независимо от ГЕРБ и ДПС, за да може да започне нормализацията на българския политически живот“, обяви още той.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement