Христо Иванов и олигарсите зад него искат да овладеят държавата – прокуратурата и КОНПИ. Това заяви в кулоарите на парламента Делян Пеевски. Лидерът на ПГ на ДПС разкри, че лично Иванов му е предлагал подялбата на държавата и искал гаранции, за да направи главен прокурор юриста от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов. Пеевски обяви, че е отказал и заключи по адрес на сглобката: „Всичко свърши“.

„Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, тук в моя кабинет. Делкането, което той ми предложи в моя кабинет – да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам.главен прокурор – Сава Петров, лично стоя зад думите си“, заяви Пеевски.

„Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата. Това е истината. Битката е за КОНПИ и прокуратурата, олигархията иска да овладее държавата“, заключи той. И обвини в лъжа Христо Иванов, че когато водели разговорите за Конституцията и промените в нея, препоръката на Венецианската комисия е била в нея да се запише кои регулатори да бъдат избирани със 160 гласа.

Имаше добри разговори за Конституцията как всичко ще е прозрачно, Венецианската комисия каза кои регулатори да бъдат със 160 гласа, но Христо излъга, като каза да не ги слагаме регулаторите, да са със законови актове, не с Конституцията“, разказа Пеевски. И добави, че е логично в тях да бъдат представени различните парламентарни групи, „а не да бъдат делнати 50 на 50“.

Пеевски коментира и интервюто на Христо Иванов в „Дневник“, където предупредил, че отново ще извади темата за ДПС.

„Кое е лошото на ДПС? Девет месеца! Че Христо Иванов пи мазно, турско кафе и седеше в скута ми, за да се случи Конституцията, и всичките ми идваха час през час да си направим промените? Сега ще ми казва в интервю, че отново ще извади темата за ДПС. Коя, бе, Христо, приятелю мой? Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство девет месеца. И ако нас ни нямаше, нямаше и да го има. Маските трябва да паднат, Христо, искам да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши. Вие сте ми ясни“, заключи Пеевски.

Той коментира и отхвърленото решение за новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

„В залата се случи нещо нечувано. Изявените евроантлантици провалят в момента проекта на „Уестингхаус“ за ядрена централа заради Свилен Спасов, агента на ДС, лично посочен от тях в борда на това дружество“, възмути се още лидерът на ПГ на ДПС.

‘Нямам навика да влизам в този тип разкази от някакви срещи. Ние сме древна професия, но професията, в която се превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна и аз не я упражнявам“, заяви в отговор съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. И окачестви думите на Пеевски, че е “пил мазно турско кафе в скута му“ като “самовзривяване с безвскусни пошлости“.

Според Иванов проблемът е, че ДПС искат да бъдат “скрит партньор“ на ГЕРБ в разпределението на регулаторите и не искат ясен регламент с ясна политическа отговорност между ГЕРБ и ПП-ДБ за разпределението на властта. И допълни, че важните теми са регулаторите и как ще бъде избран следващият главен прокурор. “Да не бъде като главния прокурор, избран по времето на доминацията на ГЕРБ и ДПС, като Гешев и Цацаров. Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, сега бих мълчал“, каза Иванов.

По повод изказването на външния министър Мария Габриел, с което вчера тя отхвърли меморандума на ПП-ДБ Иванов коментира, че Габриел “не заслужава да бъде изтиквана напред и да заема подобна позиция“, тъй като разговорът трябва да бъде проведен с Бойко Борисов.

 

vlastta.bg