„Новото управлението може да се окаже с преходен характер и ще е трудно. Форматът на подписване на споразумението – на база на двустранни споразумения, е нещо, което ние предложихме. Това отразява логиката на формиране на тази конструкция – има мандатоносител, който е формирал коалицията на базата на двустранни преговори. Мандатоносителят договаря условията, при които получава подкрепа от конкретната друга политическа формация. Това обяви пред БНР Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ и председател в оставка на „Да, България“.

 

„То ще бъде конструкция – изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция. Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори“, обясни Иванов.

Най-доброто оправдание пред избирателите според Иванов ще е напредък по съдебната реформа, електронното управление и околната среда – ресорите, за които „Демократична България“ издигна министри.

Във връзка с избора на министри за новия кабинет той посочи, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети.

„Ако съветниците в министерствата се държат като надзорници без полезна функция, един политически кабинет има начини да ги изолира. Нашата стратегия ще бъде това да са полезни хора, полезни като координатори между екипа и нас, с оглед на формиране на общо съгласие по политики. Министърът Х не може сам да си прокара дневния ред през парламента, ако няма подкрепа на цялото мнозинство, добави Христо Иванов. – Тук и сега трябва да реформираме прокуратурата, това е приоритет, за който няма да се съгласим да бъде отменен и оставен за по-късно.“

Христо Иванов поясни, че реформата на службите е изключително важен приоритет за ДБ.

„Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него“, завърши той.

vlastta.bg