Connect with us

България

Христо Иванов: Когато от една партия ти вадят името за премиер, това е отстрелване…

Публикувана

на

Техническо управление, но без коалиции и без участието на политически лидери. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов описа пред Би Ти Ви как си представя кабинет, ако партията му получи третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Вчера „Продължаваме промяната“ върна втория мандат неизпълнен и се очаква държавният глава да обяви на коя политическа сила ще възложи последния шанс за сформиране на управление.

ГЕРБ се уплаши, че третият мандат може да дойде при „Демократична България“.

„Те завършват архитектурата на европейска България – Шенген, Еврозона, съдебна реформа, план за възстановяване и модернизация на българска армия. Големият въпрос към всички политически сили е дали сме готови да излезем от нормалната политическа логика, да оставим настана разправиите и да формираме управление, което да реши тези задачи. Ние за тези задачи можем да изиграме ролята на моста.

Третият мандат е против нормалната политическа логика, не е управление на някой, който е спечелил избори. Никой не говори за коалиции, не говорим за това“, каза още Иванов.

Христо Иванов подчерта, че за реализирането на кризисния трети мандат е нужно партиите да излязат от нормалната политическа логика и да оставят настрана разправиите. Той добави, че вижда „Демократична България“ като един мост между всички политически сили. „Готови сме да застанем в средата на това бойно поле и да се опитаме да влезем в ролята на посредник“, добави Иванов.

Той обаче не подмина изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който го посочи като приемлива фигура за премиер.

„Ние няма да искаме подкрепа от никого. Ще говорим от името на императива да има правителство и да се свършат определени важни задачи. Има закономерност – когато от една партия вадят името на човек от друга партия, най-често се прави с цел интрига или отстрелване. ГЕРБ се уплашиха. Като ги питахме защо не искат управление с втория мандат, спекулираха с „Демократична България“. Сега се притесниха, че може да дойде при нас мандатът и да се наложи да отговорят на въпроса за конституционната реформа на прокуратурата. Те бягат от този въпрос като лошо ученик от матура“, каза още Христо Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България“ призова да не се говори за коалиции при съставянето на кабинет с последния мандат. Според него е нужно техническо управление, в което да не участват политически лидери.

 

„Готови ли сме да не направим коалиция, но въпреки това да излъчим техническо управление, което да завърши българския европейски проект“, попита Иванов, като уточни, че влизането в еврозоната и Шенген са ключови за постигане на тази цел.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни