Connect with us

COVID-19

Хотелиери с жалба до ВАС за затворени ресторанти и спа центрове

Публикувана

на

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ е внесла жалба във Върховния административен съд /ВАС/ за нанесени щети заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 18 март. С решението си министърът е затворил спа центровете и заведенията в хотелите и другите места за настаняване, без държавата да предложи каквито и да е компенсации на бизнеса, недоволстват от организацията.

В жалбата на БХРА се подчертава, че от началото на ковид-кризата единственият сектор от туристическата индустрия, който не е бил обезщетен от държавата за принудително спиране на работа и ограниченията,  възпрепятствали дейността му, е хотелиерският.

„За да не бъдат компенсирани със средства от държавата, хотелите оставаха формално отворени, въпреки че реално не можеха да извършват дейност“, се жалват от БХРА.

Според браншът,  непознавайки спецификите на сектора, здравният министър Костадин Ангелов е затворил спа центрове, басейни и всички заведения в местата за настаняване в пълно противоречие на разписаните в Закона за туризма изисквания за тяхната дейност.

От организацията посочват, че въпреки усилията на хотелиерите да обслужат своите клиенти с доставки на храна и напитки по стаите, това напрактика не е било невъзможно. Причината е, че гостите закусват, обядват и вечерят в един и същи часови пояс, а за да бъдат обслужени качествено за всеки две стаи реално е трябвало да бъде осигурен по един сервитьор. „Подобно количество персонал не е предвиден и при пълна заетост на хотелите“, посочват от БХРА и допълват, че това, заедно със затворените спа центрове, е понижило нивото на хотелските услуги и е довело до откази от резервации и преки загуби за бизнеса, които държавата не е компенсирала.

Хотелите през последната година бяха буквално оставени да оцеляват „на мускули“, подчертават от БХРА. С жалбата си във ВАС срещу последната заповед на здравния министър организацията иска да покаже подкрепата си за хотелиерския сектор.

Междувременно Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) оповести национално представително допитване сред хотелиери в страната, според което само 3,7% от анкетираните определят мерките за справянето с пандемията като „адекватни и навременни“.

На въпроса, доколко правителствените програми, като прословутата мярка 60/40, успяват да компенсират спада в приходите, причинен от пандемията, повече от половината (58,5%) от респондентите са категорични, че тези мерки въобще не могат да компенсират този спад, а 39% са на мнение, че те „горе-долу компенсират“.

Близо 80% от хотелския бизнес е на мнение, че правителствените мерки са „хаотични и неуспешни“. А почти две трети от хотелиерите посочват, че очакват „вълна от фалити“ до края на годината.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement