Connect with us

Икономика

Хотелиери плашат с протест. Ресторантьори гневни заради спрени програми

Публикувана

на

Собственици на хотели в Слънчев бряг и Несебър, членове на „Клуба на хотелиера”,  настояват за спешни мерки от страна на държавата, за да не бъде провален летният туристически сезон по морето. От браншовата структура написаха молба до служебния министър на туризма с настояване за спешна среща, на която да бъдат обсъдени исканията им. Дават срок на министър Стела Балтова, след чието изтичане заплашват с блокади на пътя Бургас- Варна.

„Една от нашите молби, която може да спаси туризма това лято, е премахването на PCR тестовете при влизането в България. Има информация, че това ще бъде направено за румънските туристи. Но Румъния не е единствената страна, която ще спаси туризма ни. Нас ни интересуват и туристи от Молдова, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Чехия, Полша, чийто граждани са редовни наши гости“, заяви Станко Добрев.

По думите му много държави изискват PCR при връщане от България. От брашна искат страната ни да поема част или на 100 процента разходите за тези тестове, за да можем да станем привлекателна дестинация.

Ресторантьорите също се разбунтуваха.

Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СБЗ/ остро възразяват срещу отношението, което демонстрира служебното правителство към българския бизнес. Не само, че не се вижда желание за бъдеща подкрепа, но дори действащите програми са замразени по неясни за нас причини. Средствата за одобрените по тях колеги са стопирани и никой не получава нищо. Спрени са грантовете, за които сме кандидатствали и също сме били одобрени, пишат в специална своя позиция БАЗ и СЗБ.

Ето какво още гласи позицията на двете организации:

„Нашите две организации положиха огромен труд, за да се стигне все пак до някаква подкрепа за бизнеса, която изчезна като с магическа пръчка. Защото явно някой е решил да се запознае по-подробно с програмите и ние чакаме на неговото благоволение дали ще ги пусне отново, дали ще ги спре изобщо или как ще ги трансформира след 31 май. А в същото време малкият и среден бизнес е най-голямата жертва на икономическата криза, която последва пандемията от COVID-19.

Уважаеми госпожи и господа, разберете, че бизнесът няма време да ви чака. Подайте ни ръка и в максимално кратки срокове ни кажете – можем ли да разчитаме на подкрепа от ваша страна и каква би била тя.

В публичното пространство министри казват, че се работи по някакви мерки, но нямаме информация от първа ръка дали това е така. Ако действително има разработване на варианти за подкрепа, то това се случва без участието на бизнеса, което е недопустимо. Входирали сме писма за срещи с министерствата на финансите, икономиката и туризма, като до момента нямаме обратна връзка дали и кога ще има такава. Единственото, което се случи беше протоколна среща с министъра на туризма, на която си говорихме общи приказки и не усетихме да има готови решения за излизане от ситуацията, в която сме поставени.

Присъединяваме се към призива на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България г-н Васил Велев за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество и Икономическия съвет, заради неяснотата как ще продължат икономическите и социалните мерки, въведени във връзка с кризата.

Решения трябва да се вземат веднага, защото нямаме време. И ни омръзна всички да сочат малкия и среден бизнес за свой основен приоритет, но когато настане време за реални действия, да го мачкат и неглижират.

Водени от гореизложеното очакваме и настояваме да отворите настоящите програми или да предложите по-добри в максимално кратки срокове“

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement