Connect with us

България

Голямото пътуване: Какво да не забравяме?

Публикувана

на

Покрай сериозният трафик от „Пътна полиция“ ще мобилизират голяма част от служителите си и технически капацитет, за да осъществят контрол. За контрол на скоростта се разчита на 23 стационарни камери, една система за средна скорост (на третия тунел на магистрала „Струма“ посока от София към Перник), 148 мобилни камери, които са в патрулките, и 28 триноги. Тук е моментът да припомним, че вече на местата, където скоростта се контролира с радар, не е нужно да има табела, която предупреждават за това.

Пътна полиция е на крак през почивните дни. Допълнителни екипи на ОДМВР-София ще подпомагат трафика по основните пътни артерии. От 16 до 20 часа, влиза в сила забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона. Същата мярка е предвидена и за последния почивен ден – 4 март, за времето от 14.00 до 20.00 ч.

Заради временни ограничения на магистрала „Тракия“ има поне два участъка, където лесно може да се стигне до сериозни превишения на скоростта, които вървят и със солени глоби. По традиция от пътна полиция обичат там да осъществяват контрол, включително и с цивилни автомобили и новите камери – триноги.

Проходът Шипка ще бъде затворен

По повод тържествата за 141 години от освобождението на България от 20:00 часа на 02 март (събота) до 18:00 часа на 03 март (неделя) ще бъде затворен прохода „Шипка“. Транзитното преминаване на автомобили, пътуващи между Северна и Южна България ще става през Прохода на републиката („Хаинбоаз“). Може да се ползва и друг популярен старопланински проход. – Троян – Кърнаре.

В посока Бургас първото такова място е от аутлета преди разклона за Ихтиман, до тунела (между километри 45 и 53). Заради неравности на пътното платно ограничението е 90 км/ч.

Същата причина и същото ограничение правят рисков и участъка между Чирпан и Стара Загора на „Тракия (от км 168 до 208). В тези части от „Тракия“ Разсеялите се водачи, които обичайно поддържат 140 км/ч на магистрала, рискуват да бъдат глобени с 400 лева и да се просят с 12 контролни точки. Иначе по „Тракия“ няма участъци със стеснения, където могат да се образуват задръствания. По другата основна магистрала – „Хемус“ ремонти в момента, заради които се ползват само половината ленти има между километър 29 и 36, в тунел „Витиня“ и между километри 48 и 53.

Добре да припомни и, че за шофиране в аварийната лента на магистрала санкцията е глоба 1000 лева и три месеца без книжка.

За неплатени глоби се взима книжката

Преди да потеглите на път е добре да платите не платени глоби, ако имате такива. Вече близо две години пътните полицаи са снабдени с таблети и връчват на място невръченити глоби, а ако се открият данни за неплатени глоби се взима книжката на водача и се свалят номерата на колата. Патрулките са оборудвани с принтер, което позволява връчване на невръчени глоби на пътя.
Провинилите се трябва да намерят правоспособен водач, който да придвижи автомобилът им до избрано от тях място в срок от 12 часа, след налагане на санкцията. Книжката се връща при заплащане на глобите, а колата може да се регистрира отново половин година след неприятната случка. Дали имате неиздължени глоби може да проверите на сайта за електронни услуги на МВР.

От Областната дирекция на МВР-София редуреждават за нулева толерантност към всички нарушители.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни