Connect with us

България

Нови условия за пътуване до Великобритания,Германия,Гърция и Кипър

Публикувана

на

Великобритания въвежда нова система, която ще позволи на пътници, идващи от високорискови за коронавируса страни, да бъдат тествани за Covid-19 след 5-дневна карантина. Мярката влиза в сила от 15 декември 2020. В случай, че пробата им се окаже отрицателна, изолацията на лицата ще бъде прекратена.

Тестовете ще се извършват от одобрени от правителството частни лаборатории за сметка на пътуващите и ще струват между 65 и 120 британски лири. Пристигащите на Острова със самолет, влак или ферибот ще трябва да направят предварителна заявка за теста чрез одобрен от правителството списък преди самото пътуване. За тези, които откажат да бъдат тествани, изискването за 14-дневна карантина остава.

Напомняме също така, че  българските граждани ще могат да влизат и пребивават краткосрочно във Великобритания без виза в рамките на 6 месеца, считано 1.01.2021 г. Онези които искат да работят на Острова, трябва да кандидатсват за работна виза според утвърдените правила.

ГЕРМАНИЯ:

Германия – провинция Северен Рейн-Вестфалия вече няма да налага 10-дневна карантина на пристигащите от България, съобщи МВнР. Остава обаче задължението за онлайн регистрация  преди пътуването (https://www.einreiseanmeldung.de ).

Не се изисква регистрация при трансгранични пътувания с престой в провинцията под 24 часа. Местните здравни служби могат да поискат от пристигащите да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят такъв след пристигането си.

Промяната на режима на влизане на територията на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия е по решение на Върховния административен съд в гр. Мюнстер, съгласно което пристигащите от рискови региони вече не подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

ГЪРЦИЯ:

Карантината за граждани, пристигащи в Гърция, се намалява от 10 на 3 дни за периода 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. Запазва се изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бързият тест, който ще бъде правен при влизане в страната.

Изискваната карантина и бързи тестове за Covid-19 не се отнасят за водачите на товарни камиони. Освен това за тях продължава да не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 07.00 ч. до 23.00 ч., което важи за всички останали граждани, преминаващи през сухопътни граници на страната. Запазва се изискването за представяне на QR код.

Междувременно се удължават всички останали мерки спрямо влизащите в Гърция граждани до 7 януари 2021 г., включително, които се прилагат до момента. Забраната за излизане навън на територията на Гърция, вече е в интервала между 22.00 ч. и 05.00 ч, остава и ограничението за пътуването от окръг в окръг.

До 7 януари 2021 г. включително в страната продължават да са затворени детските градини и училищата, всякакъв вид заведения за хранене и барове, всякакъв вид места за развлечение, съдилищата, ски центровете и всякакъв вид спортни мероприятия.

КИПЪР:

Кипър планира да отвори границите си през 2021 г. за всички пътници, ваксинирани срещу Covid-19. Според правителствения план, който трябва да влезе в сила през март следващата година, ваксинираните пътници няма да имат нужда да спазват други правила за влизане, свързани с Covid-19, като част от плана за действие за възобновяване на полетите до страната.

Планът беше разкрит от министъра на транспорта на Кипър Янис Карусос. „Очаква се измененият план за действие да засили допълнително интереса на авиокомпаниите за извършване на допълнителни полети до Кипър, подобряване на свързаността и увеличаване на пътническия трафик“, каза министърът, отбелязвайки, че новият план за действие включва четиристепенен списък за безопасно пътуване.

Така средиземноморската държава стана първата членка на ЕС, която официално предупреди, че се готви да замени изискванията за тестване и карантина като условие за влизане на територията й, с представяне на удостоверение за ваксинация.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement