Connect with us

България

Главният прокурор за първи път посочи Пеевски като част от „заговора“ срещу него

Публикувана

на

Вярвам, че членовете на ВСС няма да влязат в политическия график – графика, може би, на Делян Пеевски и Бойко Борисов“. Това каза главният прокурор Иван Гешев минути преди началото на заседанието на съвта, на което ще продължи обсъждането за отстраняването му от длъжност – поредно заседание след маратонния 14-часов дебат в четвъртък.

Главният прокурор Иван Гешев вече се вижда и като жертва на депутата от ДПС Делян Пеевски, с когото доскоро изглеждаха в добри отношения. Гешев, например, не видя Пеевски в делото за фалита на КТБ, а прокуратурата не откри нищо за депутата дори и след като той беше санкциониран от САЩ за корупция по закона „Магнитски“. В последните дни обаче Пеевски се превърна в основен говорител за промените в Конституцията и дори лансира идеята изобщо за премахването на фигурата на главния прокурор.

Процедурата по отстраняването  беше инициирана от четирима членове на Прокурорската колегия на съвета, доскоро верни на Гешев, заради изказването му от 15 май за политическия боклук в парламента, който трябва да бъде изметен. На същата пресконференция Гешев се обяви за жертва на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но тогава и дума не обели за Пеевски. За ДПС каза общо, че е разочарован от предателството им (да са съгласни, че трябва да бъде отстранен, б.а.).

„Всеки българин ако сега се наведе, вече няма да може да се изправи, след като се провежда това – от опита ми за убийство до политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на елементарна почтеност спрямо главен прокурор. Представете си какви гаранции има всеки магистрат, пък и всеки българин“, каза още Гешев, влизайки в сградата на ВСС.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ДНЕС ВЪВ ВСС

Днес съветът трябва да изслуша зам. главната прокурорка Даниела Машева, както и да събере още доказателства.

Гешев и адвокатката му поискаха да бъде назначена социологическа експертиза, която да даде отговори какво е нивото на доверие в обществото към съдебната власт към 15 май. Вторият въпрос е дали се е променило и как доверието или мнението на обществото към съдебната власт след изявлението на Гешев на 15 май, когато той демонстративно скъса оставката си.

Главният прокурор и адвокатът му Радостина Константинова – Томова искат и специалист по етимология или лингвистика да каже какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза „политически боклук“ и какво е значението, произходът и разпространението на същото словосъчетание от етимологична гледна точка.

Гешев настоява, че всеки юрист във всякакъв съдебен процес би назначил експертизи, за да стигне до истината.

Нормално е, след като се опитат да те убият, а това е безспорно, а след това започне организирана политическа атака за отстраняване по друга процедура е ясно, че няма как да съм спокоен. Ако някой смята, че може да е спокоен, след като са опитали да го взривят, да си направи експеримент. Не твърдя, че това нещо е променило психиката ми, но ако някой мине през това и няма емоция, не е човешко същество.

„Надявам се, че това не е таймингът на Пеевски и Борисов“, повтори и пред съвета той.

От членовете на съвета единствено Вероника Имова, чиято дъщеря е прокурорски помощник на зам. главен прокурор, се изказа в подкрепа на исканите от Гешев експертизи. Тя посочи, че членовете на съвета не са специалисти по социология. Уронването на престижа на съдебната власт се измерва с публичния отзвук на поведението, в случая – на Гешев.

Имова се върна към учителката си в гимназията, която я учела, че метафорите са богатството на езика. Тя не знаела дали изразът на Гешев е метафора или нещо друго. „Метафорите са като пословиците и поговорките, използваме ги, за да обогатим езика си“, продължи Имова, вмятайки, че и баба й е завършила същата емблематична гимназия в София, която сега е 7-мо училище.

„Когато говори ръководител на една пирамидална структура, следват действия. И ние ги видяхме срещу политическите сили. Дали имат връзка или не, няма да обсъждаме днес“, включи се в разискванията и министърът на правосъдието Атанас Славов. Той председателства заседанията на Пленума на съвета, но няма право на глас. Гешев му отговори, че прокуратурата е единна, но не е централизирана. „Аз имам право на становище освен като главен прокурор, и като български гражданин“, каза още главният прокурор и подчерта, че има право на свобода на изразяване.

Заседанието на ВСС се предава пряко онлайн на сайта на съвета, както и по БНТ2.

https://vss.justice.bg/page/view/3690

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни