Connect with us

България

Гешев активен инфлуенсър през уикенда: От „Ако“ на Киплинг до Гьоте и изкушенията на Мефистофел

Публикувана

на

Главният прокурор Иван Гешев я удари заложи на ударни послания към обществото през уикенда часове преди ВСС да стартира отново дебатите по процедурата за неговото отстраняване. Вчера обвинител N1 публикува във Facebook превод на стихотворението „Ако“ на британския поет и писател Ръдиард Киплинг, в което лиричният герой съветва сина си как да преминава през трудности, за да се превърне в мъж, а днес заложи на Гьоте и Мефистофел.

Активността на Гешев идва часове след като поиска да бъде изслушан от НС и със заявка за предстоящо обръщение към народа през БНТ в идната седмица.

Обвинител №1, който преди ден поиска да бъде изслушан в Народното събрание за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, не уточнява защо публикува текста. Постът му обаче идва в момент, в който е в ход процедурата по предложението за неговото отстраняване. А вчера депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е част от комисията по конституционни въпроси, обяви, че имат единодушие с ПП-ДБ от конституцията да отпадне фигурата на главния прокурор.

Ето какво гласи публикацията:

„Ако владееш се, когато всички,
треперят, а наричат теб страхлив;
Ако на своето сърце едничко
се довериш, но бъдеш предпазлив;
Ако изчакваш, без да се отчайваш;
наклеветен — не сееш клевети;
или намразен — злоба не спотайваш;
но… ни премъдър, ни пресвят си ти;
Ако мечтаеш, без да си мечтател;
ако си умен, без да си умник;
Ако посрещаш Краха — зъл предател —
еднакво със Триумфа — стар циник;
Ако злодеи клетвата ти свята
превърнат в клопка — и го понесеш,
или пък видиш сринати нещата,
градени с кръв — и почнеш нов градеж;
Ако на куп пред себе си заложиш
спечеленото, смело хвърлиш зар,
изгубиш, и започнеш пак, и можеш
да премълчиш за неуспеха стар;
Ако заставиш мозък, нерви, длани-
и изхабени — да ти служат пак,
и крачиш, само с Волята останал,
която им повтаря: „Влезте в крак!“
Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,
в двореца — своя прост човешки смях;
Ако зачиташ всеки, но не лазиш;
ако от враг и свой не те е страх;
Ако запълниш хищната Минута
с шейсет секунди спринт, поне веднъж;
Светът е твой! Молбата ми е чута!
И главно, сине мой — ще бъдеш Мъж!

„Ако“
Ръдиър Киплинг, 1895 година“

Днес главният прокурор изненадващо изказа притеснения за евроатлантическото бъдеще на страната и предупреди, че „силите на мрака“, които по думите му „откраднаха в годините на прехода…е възможно дори да ни извадят от ЕС и НАТО“. Гешев посочва, че мафията днес разполага и с политически, и с медийни ресурси, чрез които определя дневния ред и „налага своите престъпни и зловещи намерения“.

Силите на мрака

„Силите на мрака“, както аз ги наричам, имат за своя основна цел – чрез финансовите и икономически ресурси, които откраднаха в годините на прехода, и с подкрепата на външни фактори да ни държат в подчинение, да ни разколебават в демократичния избор, който направихме, или ако е възможно дори да ни извадят от ЕС и НАТО, казва Гешев пред агенция БГНЕС.

Той представя и своята визия за мафията в страната. „Мафията днес – очевидно и за мое огромно съжаление – разполага и с политически, и с медийни ресурси, чрез който определя дневния ред и налага своите престъпни и зловещи намерения. Разчита на късата обществена памет и най-вече на изкушенията, пред които мнозина не могат да устоят“, казва още главният прокурор.

„Изкушенията, на които и Мефистофел се отдаде като продаде душата си на дявола. Бруталността на мафията е очевидна, но и лесно разпознаваема. Методите са известни. Първо търсят споразумение като Фауст, после поставят ултимативни условия със заплахи, а след това реализират заплахите. Нима не видяхте – всичко това се случи пред очите ни в последните няколко седмици! Нали?“, посочва Гешев пред БГНЕС.

На първо място тези сили се целят в съдебната система и искат да я овладеят. Ако това стане факт, постигат всичко. Подчиняват политическия, икономическия, медийния и социалния живот дори на своите нечисти цели. Но аз вярвам, че трябва да бъдем пазители на закона, а не на пепелта му. Вярвам, че ако се наведем сега, повече няма да можем да се изправим!“, допълва той.

Отвъд емоциите

„Отвъд емоциите след 14-часовите изтощителни дискусии, които предизвикаха полярни реакции в обществото, мога да кажа още няколко думи на колегите си от ВСС. Те няма да са нещо по-различно и ново от това, което те знаят. Но съм длъжен да напомня, че всички ние, водени от отговорностите, пред които сме изправени, не трябва да забравяме, че сме дали клетва и сме се врекли пред обществото и себе си да съблюдаваме, спазваме и гарантираме върховенството на Конституцията и законите на страната. Да пазим независимостта на Съдебната система и да не позволяваме външно вмешателство, независимо откъде идва то“, каза главният прокурор Иван Гешев.

„За съжаление през последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност ставаме свидетели на безскрупулни опити за погазване на Конституцията и на законите на държавата. И тук държа да подчертая, и моите колеги от ВСС трябва да знаят, че тези опити не са насочени само и единствено към отстраняването на главния прокурор, независимо кой е той. Това е само първата стъпка. Тяхната цел е много по-дълбока, опасна и ретроградна“ , казва обвинител N1 допълва „Подчиняват политическия, икономическия, медийния и социалния живот дори на своите нечисти цели. Но аз вярвам, че трябва да бъдем пазители на закона, а не на пепелта му”.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни